Nedjelja, 14 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiAfrička kuga svinja se vratila u Srbiju

Afrička kuga svinja se vratila u Srbiju

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uprava za veterinu proglasila je epidemiju svinjske kuge kod divljih svinja, na području i dijelovima lovišta na teritoriji Borskog i Pirotskog upravnog okruga.

Po rješenju Uprave za veterinu inficirani su dijelovi lovišta “Vidlič” na teritoriji opštine Dimitrovgrad i Ponišavlje u Pirotu površine 360 kilometara kvadratnih. Riječ je o potezu od državne granice Bugarske, do mjesta donji Krivotok i rijeke Visočke. Potom, područje i dijelovi lovišta “Ključ” i “Živica” takođe su proglašeni inficiranim od zarazne bolesti afričke kuge svinja kod divljih svinja.

Uprava za veterinu: Preduzete sve mjere za sprečavanje širenja AKS

U Upravi za veterinu saopštavaju da su konstantno pogoršanje epizootiološke situacije u okolnim zemljama, posebno u Rumunjskoj i Bugarskoj i prirodni migratorni putevi kretanja divljih svinja imali za posljedicu pojavu slučajeva afričke kuge svinja kod divljih svinja u Srbiji.

“Imajući u vidu aktuelne okolnosti, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i obavezama preduzelo sve mere u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja AKS u populaciji divljih svinja i prenošenja virusa na domaće svinje, angažovanjem svih raspoloživih resursa i veterinarskih i lovnih organizacija,” navodi se u saopštenju.

Posebno su, kako ističu, preduzete mjere pojačanog odstrela radi redukcije brojnosti divljih svinja na ugroženim područjima, kao i sprovođenja intenzivnog nadzora, monitoringa i dijagnostičkog ispitivanja svih odstreljenih i uginulih divljih svinja, uz primjenu neophodnih biosigurnosnih mjera u lovištima. “Uporedo sa merama sprečavanja širenja bolesti u populaciji divljih svinja, sprovode se u kontinuitetu mjere nadzora i kontrole zdravstvenog stanja domaćih svinja, kako na ugroženim područjima, tako i na cijeloj teritoriji Republike Srbije,” zaključuju u Upravi.

Lane nekoliko država zabranilo uvoz svinjetine iz Srbije

Podsjećamo među prvim slučajevima u Srbiji zabilježeni su oni tokom septembra prošle godine i to u okolini Mladenovca i Smederevske Palanke gdje je izvršena eutanazija na oko 200 životinja. To područje bilo je proglašeno zaraženim. Potom je afrička kuga svinja registrovana kod tri grla u mjestu Srpski Itebej u opštini Žitište u Vojvodini. To je bio prvi zabilježen slučaj afričke kuge svinja u Vojvodini, a dugo je postojala bojazan od toga jer je ova bolest bila prisutna u Mađarskoj i Rumunjskoj. Istovremeno prošle godine je nekoliko susjednih država, u kojima nije registrovana ova bolest, zabranilo uvoz svinjetine iz Srbije.

Potom su nadležni tokom decembra mjeseca saopštili da Afrička kuga svinja nije prisutna u državi.

U Kini afrička kuga svinja od 2018. godine

Iako ova bolest nije opasna po ljude i zdravlje ljudi, ne preporučuje se klanje zaraženih svinja i konzumiranje tog mesa jer to može ubrzati širenje zaraze. Svinje koje su zaražene afričkom kugom svinja uginu u roku 10 dana u 100% obimu. Virus može ostati aktivan u prirodnoj sredini i u leševima i do nekoliko mjeseci. Životinje kod kojih se ustanovi afrička kuga, moraju se odmah ubiti jer je ta bolest zarazna i neizlječiva i to je jedini način kojim se ona može spriječiti.

Podsjetimo, u Kini se afrička kuga svinja pojavila krajem 2018. godine. U decembru 2018. godine u toj zemlji svinje su oboljele od ove bolesti što je dovelo do značajnog pada populacije svinja u Kini. To je imalo veliki uticaj i na cijene svinjskog mesa.

Izvor: Agroklub.ba

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI