Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiAfrička kuga svinja ozbiljna prijetnja za Balkan

Afrička kuga svinja ozbiljna prijetnja za Balkan

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iz Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) poručuju da pojava afričke kuge svinja u Bugarskoj, Mađarskoj i Rumunjskoj predstavlja ozbiljnu i neposrednu prijetnju za zemlje Balkana koje nikada nisu bile izložene bolesti.

Pojava afričke kuge svinja u Bugarskoj, Mađarskoj i Rumuniji predstavlja ozbiljnu i neposrednu prijetnju za balkanske zemlje koje nikada nisu bile izložene bolesti, prenosiB92. Daniela Mangione iz FAO je rekla da Balkan nikada nije bio izložen afričkoj kugi svinja, što znači da vlade, farmeri i lovci imaju malo informacija i tehničkog znanja o toj bolesti.

Bolest se posljednjih godina postepeno proširila

Ta bolest se posljednjih godina postepeno proširila, zbog čega je neophodno smanjenje rizika od upada divljih svinja, ali i bolje pripreme za brzo otkrivanje i kontrolu afričke kuge svinja u balkanskim zemljama, navodi FAO, koja je u Beogradu održala četvorodnevnu radionicu.

Virus se može brzo širiti zbog relativno guste populacije divljih svinja. Veća svijest, poboljšana biološka sigurnost i spremnost su od ključnog značaja za sprječavanje ulaska ove bolesti u region i minimiziranje njenih negativnih uticaja na život u ruralnim područjima, lanac vrijednosti svinja i trgovinu“, izjavio je Daniel Beltran-Alcrudo iz FAO.

U tom cilju, FAO je pokrenuo vanredni projekat pod nazivom “Hitna priprema zemalja Balkana za afričku kugu svinja“, s ciljem definisanja strategije prevencije i kontrole u regionu, navodi se u saopštenju te organizacije.

Hemoragijska bolest koja ubija i do 100 posto zaraženih svinja

Afrička kuga svinja je virusna hemoragijska bolest koja ubija i do 100 posto zaraženih životinja, kako domaćih, tako i divljih svinja. Ne predstavlja nikakav rizik za ljudsko zdravlje, ali ima potencijal da uništi život u ruralnim područjima i ugrozi bezbjednost hrane i trgovinu u pogođenim regionima.

Radionica je okupila međunarodne stručnjake, kao i više od 25 učesnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Mađarske i Rumunjske.

Učesnici su predstavnici veterinarskih i šumarskih agencija, kao i lovačkih udruženja i nevladinih organizacija koje rade u sektoru uzgoja svinja. Za bolest poput afričke kuge svinja, koordinacija među svim ovim institucijama je, smatraju u FAO, od ključnog značaja. Na radionici su bili prisutni i predstavnici Evropske agencije za bezbjednost hrane i Svjetske organizacije za zdravlje životinja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI