Nedjelja, 28 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoŠta je bitno za gajenje povrća u plastenicima

Šta je bitno za gajenje povrća u plastenicima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za uspješno gajenje povrća u plasteniku veoma je  značajan je kvalitet zemljišta. Za male plastenike se svake 3 do 4 godine može uraditi zamjena zemljišta u sloju 20-25 centimetara.

Drugi način je zamjena plitkog, površinskog sloja 10-15 cm. Ukoliko je uklonjen samo površinski, plitki sloj tada se dodaje nova zemlja, organska đubriva, kompost, suvo lišće koji će obogatiti zemljište u plasteniku i poboljšati njegove karakteristike. Sa  obradom zemljišta novi površinski sloj će se izmješati sa dubljim slojevima zemljišta. Taj postupak se obnavlja svake dvije  godine da bi imao efekat na stanje zemljišta u plasteniku.

Da bi smo dobili što zdravije i kvalitetnije zemljište obogaćeno organskom materijom u plasteniku možemo posijati zelene siderate. To su biljke koje će razviti zelenu masu i nakon njihovog zaoravanja dobićemo dodatna hraniva za zemljište. Osim toga svaka siderativna biljna vrsta koju posijemo ispoljiće odrežene efekte. Raž će potisnuti većinu korova i dobićemo čistu površinu. Korijen raži za sobom ostavlja rastresito zemljište. Mahunarke će obogatiti zemljište azotom. Slačica će zemljište obogatiti azotom i fosforom. U zavisnosti od efekta koji ţelimo da postignemo odabraćemo i određenu biljnu vrstu ili smjesu više vrsta za sjetvu siderata.

Izvor: Domaćinska kuća

PROČITAJTE:

Savjeti za sjetvu PAPRIKE za rasad u PLASTENIKU

Njega cvijeća u plasteniku zimi

Kako da pripremite i oporavite zemlju u plasteniku?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI