Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito bilje3 začinske biljke sa AROMOM LIMUNA koje možete gajiti sami

3 začinske biljke sa AROMOM LIMUNA koje možete gajiti sami

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Biljke koje imaju aromu limuna su omiljene kod profesionalnih baštovana i profesionalnih kuvara. Ovu aromu posjeduje mnogo različitih biljaka, bilo kao glavni miris ili nježnu notu koja unosi svježinu. Mi smo izdvojili tri koje možete sigurno da odgajite.

Začinske biljke sa aromom limuna veoma su popularne za čajeve i kao dodak u jelima. One donose osvježavajući i razigranu notu koja će da upotpuni jela od testenina, ribe i piletina, a mogu da učine da vam neki običan čaj odjednom postane egzotičan.

Osim toga, većina biljaka sa ovom aromom imaju svojstva koja pozitivno utiču na naše zdravlje, a mogu se koristiti i kao organska sredstva za čišćenje kuće.

Ukoliko želite u urbanoj ili običnoj bašti da dodate dražesnu aromu limuna, ove začinske biljke bi trebalo da posadite.

Limun verberna

Poznata je još i kao lipia ili trava sreće, ova biljka spada među najmirisnije začinske biljke.

Osim što ima predivan miris, ona je i dekorativna biljka i može da se gaji tokom cijele godine, čak i u kućnim uslovima, u saksijama.

Limunska verbena može da bude prijatna čak i izbirljivoj djeci, a odlična je zamjena za limunov sok u receptima, kao dodatak dezertima i čajevima. Od nje može da se napravi prirodno sredstvo za čišćenje kuće, prozora ili osvježavanje posteljine i prostora. Njen umirujući miris zadržava se dosta dugo kada se tečnost osuši, pa će vam kuća prijatno i osvježavajuće mirisati. Zbog njenog mirisa često se dodaje u sapun od kozijeg mlijeka.

Potrebno joj je rastresito, dobro drenirano zemljište bogato organskim materijama. Traži dosta svjetlosti ali ne voli direktno sunce.

Matičnjak

Poznat u našem narodu još kao pčelinja trava i limun trava ovo je biljka koja je istovremeno aromatična, ukrasna, začinska i ljekovita. Ona ublažava napetost i drepresiju, poboljšavanja pamćenje, pomaže zacijeljivanju rana i ima još niz pozitivnih dejstva na naš organizam. Da vam se ne bi širio puno sa svojim velikim korijenom, možete da ga stavite u saksiju, a saksiju u zemlju. Matičnjak se može sjeckati više puta godišnje, a isjeckane djelove stavite da osuše kako biste ih sačuvali za kasnije. Tokom zime imaćete obilje aromatičnog lišća za kuvanje i za čajeve.

Matičnjak traži plodno, vlažno tlo i polusjenku.

Limunski bosiljak

U pitanju je bosiljak sa svim osobinama klasičnog bosiljka ali sa jakim mirisom limuna. On je odličan izbor za sve koji vole ovu kombinaciju u svojim jelima. Možete ga koristiti za aromu kolača, a odličan je i za čajeve.

Limun bosiljak traži dosta sunca i plodno zemljište.

Izvor:Thespruce

PROČITAJTE:

Super trik! Iscijedite limun BEZ REZANJA!

Kineski limunovac – Plod sa pet ukusa

Da li ste čuli za CRNI LIMUN i koje su njegove prednosti?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI