Petak, 18 Oktobra, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaHljeb bez brašna – Apsolutni hit /RECEPT/

Hljeb bez brašna – Apsolutni hit /RECEPT/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Hljeb je simbol duše kuće i porodične sloge. U našem, a i drugim slovenskim narodima zadržao se običaj da se gost dočeka hlebom i solju, što mu poručuje da je dobrodošao i da mu se u tom domu ništa nažao neće desiti.

Ipak, moderan način života donosi sa sobom stres, i brojne bolesti koje on izaziva. Sve češća je pojava alergije na gluten, dijabetesa, insulinske rezistencije, gojaznosti i ostalih pošasti novog doba. U tom smislu se sve više izbjegava upotreba bijelog brašna i dizanih testa sa kvascem.

Pročitajte: Hljeb sa bundevom

Ipak, to ne znači da se morate odreći hljeba. Ova namirnica se može pripremiti na potpuno zdrav način, koristeći prirodne, neprerađene sastojke. Zato, uživajte u hljebu bez brašna i kvasca i zaboravite na brigu za svoje zdravlje. Ovaj hljeb ne samo da vas neće ugojiti, već će pomoći vašoj probavi, kao i prirodnom regulisanju šećera u krvi.

Potrebno vam je: 4 jaja, 100 ml vode, 90 grama oraha, 90 grama sjemena lana, 90 grama sjemenki suncokreta, 90 grama sjemena susama, 90 grama sjemena bundeve, malo soli i pola kašičice sode bikarbone. Umutite jaja, a potom dodajte so, sodu bikarbonu i vodu. Sa druge strane, sameljite sve sjemenke u fini prah. Spojite sve zajedno i umijesite hljeb. Kako bi obogatili ukus, možete koristiti brojne začine poput ruzmarina, lavande, kurkume i origana. Takođe, slobodno dodajne cijele sjemenke koje će hljebu dati ljepšu teksturu.

Ovaj hljeb se peče 50ak minuta na 180 stepeni.

Izvor: AgroTV

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI