Utorak, 30 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoBOSANAC MEDOM IZLIJEČIO TEŠKU UPALU PANKREASA

BOSANAC MEDOM IZLIJEČIO TEŠKU UPALU PANKREASA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zijad Perla, pčelar iz Osanice kod Goražda, uz pčelinje proizvode pobijedio bolest

Zijad Perla, pčelar iz Osanice kod Goražda medom izliječio tešku upalu pankreasa.
– Iz poštovanja prema pčelama i zahvalnosti za moje zdravlje, ustanem na noge kada hoću da spomenem moje krilate mezimice! – kaže Zijad Perla (48) i ističe kako je pčelarstvo vijekovna tradicija njegove porodice u kojoj su dede Murat i Mujo koristili starinske trnke ispletene ljeskovim prućem i oblepljene glinom.
Na petnaestom kilometru od Goražda, uzvodno Drinom, zaselo je selo Osanica u kome pčelari naš sagovornik. Zijo, kako ga iz milja zovu prijatelji, voli to da kaže ovako:
– Rodio sam se koji kilometer dalje od Osanice, u Zubovićima, ali tamo gde su moje pčele, tamo je moje srce.
Ko poznaje ovaj lijep kraj, odmah su mu pred očima prirodne ljepote kakve nudi samo ekološki čista priroda. Sa obe obale rječice Osanice, po kojoj je selo dobilo ime, prostiru se cvjetne livade u zagrljaju crnogorice koja miriše na borovu smolu i čist vazduh. Mjesto – dušu dalo za pčelarenje!
– Ovde nećete naći ništa što zagađuje vazduh, nema većih zgrada, a na sitnim zemljišnim parcelama niko ne koristi pesticide pa se slobodno može reći kako su ovde pčele slobodne kao ptice, bez ikakvih opasnosti po njihovo zdravlje – priča ovaj goraždanski pčelar, ponosan na svoje malo pčelinje cartsvo.
– Imam pedesetak LR košnica, a ako bog da, čim odem u penziju, broj pčelinjih društava će biti daleko veći. U toku sezone sa pčelama ,šetam, po ovim krajevima, koji se prostiru unedogled. Kada je sezona bagrema, moje košnice selim podno Preljuće, a borovi med sakupljaju podno Gostičaja – priča Zijad i s ponosom ističe kako nije imao problema sa zdravljem pčela.
– Prošle zime sam u svakoj košnici ostavio do 20 kilograma meda i redovno sam ih prihranjivao sa šećernim i polenovim pogačama koje lično pravim.
Što je najvažnije, nisam zabiljležio nijedan slučaj oboljenja pčela od raznih bolesti i nametnika, osim varoe koju otklanjam na propisan način, prirodnim preparatima – ističe ovaj pčeloljubac, koji voli za sebe da kaže kako nije medar već pčelar i to pokazuje primjerom:
– U mojim košnicama imaju samo dvije vrste meda: borov, bagremov ili, bolje je reći, livadski i šumski med. Još nisam stasao za ozbiljnija sajamska takmičenja, za sada za tržište proizvodim samo med i polen, a matična mliječ je porodična poslastica – ističe Perla i nastavlja:
– Pčelar sam iz ljubavi i poštovanja prema pčelama. Lično, zahvaljujući pčelarenju i medu, izliječio sam tešku upalu pankreasa i preporodio se.
Izvor: Magično bilje
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI