Subota, 5 Oktobra, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoUspješna POSTRNA SJETVA POVRĆA: Kako osigurati bogatu jesenju berbu

Uspješna POSTRNA SJETVA POVRĆA: Kako osigurati bogatu jesenju berbu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Postrna sjetva povrća – Ovih dana krenula je žetva strnih žita na našim poljima. Naši vrijedni povrtari poslije skidanja ljetine odmah kreću sa novom proizvodnjom.

Postrna sjetva povrća

Povrće za postrnu ili ljetnju sjetvu treba da bude što kraće vegetacije, kako bi pristiglo prije zime. U postrnoj jsetvi tokom ljetnjih mjeseci najveći problem imamo sa navodnjavanjem.

Najčešći postrni usjevi su: kupusnjače i mrkva, rotkvice, rotkve, repe, niski pasulj, krastavci, tikvice, cvekla, praziluk, spanać, kelraba, rukola i endivija.

Rasad za ljetnju sjetvu često je proizveden na gazdinstvu, a ređe se kupuje, dok pojedine kulture možemo da gajimo i direktnom sjetvom, kao što je šargarepa.

Mrkva koju smo posijali tokom ljetnjih mjeseci pristiže za vađenje krajem oktobra i početkom novembra. Ljetnjom sjetvom obezbijeđujemo kontinuirano snabdijevanje tržišta svježom mrkvom.

Pročitajte: Ljetna sjetva boranije

Spanać može uspješno da se gaji u ovom periodu ali je veoma osjetljiv na nedostatak vode i treba ga gajati samo ako možete osigurati redovno zalivanje.

Praziluk je interesantna kultura za upotrebu stiže već tokom jeseni, ali može ostati na gredici tokom zime ili se izvadi i skladišti u pijesku i plastenicima.

Zelena salata ima kratku vegetaciju i treba birati sorte koje su namijenjene za kasnu proizvodnju.

Zato prije svakog novog proizvodnog ciklusa moramo pravilno isplanirati: potrebe tržišta, uslove uspijevanja i primijeniti punu agrotehniku.

PSSS-JAGODINA, Dragan Mijušković

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI