Subota, 27 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoŠta je korijander, kako se gaji i koje su njegove prednosti za...

Šta je korijander, kako se gaji i koje su njegove prednosti za zdravlje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Korijander (coriandrum sativum) je biljka koja potiče iz Južne Evrope i sa Srednjeg Istoka.

Visoka je između 30 i 90 cm, a njezino lišće i plodovi imaju specifičan miris pa se koriste kao začin i dodatak mnogim jelima.

Naziv potiče od grčke riječi koriannon, što znači stjenica, a vezano je upravo za specifičan miris listova.

Osim što se primjenjuje kao začin, korijander ima mnogo pozitivnih učinaka na zdravlje.

Korijander je bogat eteričnim uljima, proteinima, vitaminom C i organskim kiselina, a njegovo ulje sadrži oko 70 posto linalola, kao i pineol, borneol, limonen i geraniol.

Gajenje korijandera

Može da se gaji u saksijama i tako osigura stalan izvor svježeg lišća i sijeme koje je proizvedeno bez pesticida i hemijskih đubriva.

Za svježe lišće sjetva korijandera se vrši svake dvije do tri nedjelje. Sije se u široku saksiju (prečnika oko 40 cm) dubine 20-25 cm. Uspjeva na baštenskoj zemlji s dodatkom komposta, ali je potrebno da zemljište bude stalno vlažno.

Korijander zahtjeva dosta sunca, pa se može gajiti na prozoru kao začin.

Vegetacija korijandra je kratka od sjetve do žetve plodova prođe 80-120 dana.

U našem klimatu, sije se rano s proleća sijalicom za žitarice na rastojanju od 25-35 cm na dubini od 3 cm, cvijeta u junu i odlična je paša za pčele jer su cvijetovi bogati nektarom. To je biljka umjereno toplog podneblja, nije osjetljiva na niske temperature, a biljke postaju osjetljive na niske temperature poslije porasta stabla.

Ne pogoduju mu zemljišta bogata azotom, jer ovaj elemenat utiče na jači razvoj zelene mase na račun cvijetanja, umanjuje otpornost prema bolestima i pojačava neujednačenost cvijetanja i sazrijevanja.

Žetva može da počne kad plodovi promjene boju iz zelene u žutomrku, tj. kad biljka dobije karakterističan miris. Ukoliko se plod koristi za začin treba da se dosuši.

Prosječan prinos sijemena korijandera je od 1,5-2 t/ha.

Postoji mogućnost združivanja usjeva korijandera s zelenom salatom, slačicom, s kupusnjačama, paradajzom (naročito u plastenicima jer je utvrđeno da smanjuje napad bijelih leptirastih vaši), spanaćem, lukovima.

Ljekovitost

Osim kao dodatak koji oplemenjuje jela, korijander je poznat i po svom ljekovitom djelovanju.

Ima antibakterijska svojstva, djelotvorno čisti organizam od otrova i teških metala te smanjuje upalne procese.

Korijander je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, E i K , kao i gvožđa, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma. Antioksidansi i fitonutrijenti, koje ova začinska biljka sadrži, imaju najsnažniji učinak ako jedete svježe listove ili pijete svježe iscjeđen sok od korijandera.

  1. Korijander je izuzetno zdrava biljka, koja pomaže u mnogim čestim zdravstvenim problemima današnjice. Korijander smanjuje nivo šećera u krvi, a najdjelotovorniji je u obliku ulja od korijandera. Ukoliko želite na prirodan način da se borite sa dijabetesom, onda je korijander pravi način za to.
  2. Ukoliko imate problem sa visokim pritiskom, korijander može biti od velike pomoći, jer on prirodno snižava krvni pritisak i dovodi ga u optimalni balans. Odlična je preventiva protiv stvaranja krvnih ugrušaka, koji se danas često pojavljuju potpuno neočekivano.
  3. Ukoliko se otrujete hranom, konzumiranje korijandera će biti odličan protivotrov koji će vašem organizmu povratiti snagu, kako bi se izborio sa lošim namirnicama koje ste unijeli u njega. Ovo je jedna visoko antibakterijska biljka, koja se uspješno borila čak i protiv salmonele.
  4. Kada su u pitanju urinarne infekcije, čaj od korijandera je nezaobilazan, jer odmah utiče na simptome upale mokraćnih puteva i rješava vas ovog problema. Osim toga, odličan je i tokom menstrualnih bolova.

PROČITAJTE:

Zaboravljena biljka BOB – Uzgoj, sadnja, berba, upotreba

Savjeti za uzgoj karfiola

Savjeti za uzgoj SUSAMA kod kuće

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI