Nedjelja, 28 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoVršna trulež paradajza: metode sprečavanja ove pojave

Vršna trulež paradajza: metode sprečavanja ove pojave

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Fiziološka promjena uslijed nedostatka kalcijuma kod paradajza se zove površinska ili vršna trulež paradajza, a primjećuje se kao tamna mrlja na dnu ploda, a kasnije kao tamni okrugli prstenovi.

Vršna trulež paradajza se u većini slučajeva javlja iz dva razloga:

  1. zbog suše
  2. previše vlage

Zbog toga biljke paradajza ne mogu da usvoje kalcijum u dovoljnim količinama iako je on prisutan u zemljištu.

Dakle, ova pojava nastaje kao posljedica fizioloških poremećaja u usvajanju kalcijuma. Pojavljuje se na kiselim tlima koja imaju manjak kalcijuma ili je njegovo usvajanje iz zemljišta otežano. Takvi uslovi obično nastaju kada je zemljište suvo, kada nakon suše padnu obilnije kiše ili kada se prekasno počne navodnjavati, piše dr.sc. Zdravko Matotan u Glasniku zaštite bilja (4/2009).

Preobilno đubrenje azotom utiče na vegetativni rast te stvaranje bujne lisne mase koja ima veliku transpiracijsku površinu pa tako listovi imaju pojačanu akumulaciju kalcijuma na račun plodova. Zemljišta koja imaju nizak pH, odnosno ona koja su kisela imaju problem s nedostupnošću klacijuma. Stoga je važno napraviti analizu tla prije sadnje biljaka.

Vršna trulež paradajza se najčešće pojavljuje na

  • paprici,
  • paradajzu,
  • patlidžanima i
  • dinjama.

vršna trulelež paradajza

Početni simptomi vršne truleži se javljaju kao mala zatamnjenja na vrhu ploda, zatamnjenja se povećavaju, a kako plod zri postaju udubljenija. Na velikim udubljenjima javljaju se koncentrični krugovi. Napadnuto tkivo izgleda poput kože i čvrsto je. Postoji i mogućnost da oboljelo mjesto napadnu paraziti te ono tada pocrni. Plod može imati nekoliko pjega ili pak jednu veliku koja može zahvatiti pola ploda.

Simptomi vršne truleži slični su sunčanim pjegama ali su one bijele boje a takođe simptomi se mogu zamijeniti s plamenjačom koji su vidu malih vodenastih zona koje se brzo povećavaju i tamne. Često povrtari ove prve simptome zamijene s plamenjačom jer su vrlo slični. Kasnije, na mjestu koje je zahvaćeno vršnom truleži nastaju ulegnuća smeđe do crne boje. Na kraju se na odumrlo tkivo nasele saprofitske gljivice pa se zahvaćena zona ploda osuši.

Kako se se sprečava vršna trulež paradajza

Sprečavanje vršne truleži je samo preventivno, dakle kada se pojave simptomi ne mogu se otkloniti primjenom hranjiva.

Pročitajte: Zašto se javlja vršna trulež paprike i kako je spriječiti?

Vrijeme primjene prihrane sa kalcijumom je početak cvjetanja i tokom cvjetanja, ali je najbolje prihranu na bazi kalcijuma koristiti nakon analize zemljišta, jer kao što smo već rekli često u zemljištu ima ovog elementa, ali usljed nedostatka vlage, prevelike suše i prekomjerne upotrebe azota, biljka nije u stanju da ga usvoji te se ispoljava vršna trulež paradajza.

Prirodni pripravci protiv vršne truleži

Kao prva pomoć u vrtu, skupljajte ljuske jajeta, usitnite ih u prah i pomješajte s vodom, te zalijevajte njime redovno vaš paradjaz. Ukoliko se pojavi vršna trulež paradajza, maknite te plodove i zalijevajte redovno navedenim pripravkom s ljuskama jajeta i velike su šanse da će vam idući plodovi biti u redu.

Ljuske od jaja

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI