Subota, 27 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoSuzbijanje varoe na biološki način

Suzbijanje varoe na biološki način

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Suzbijanje varoe (Varroa destructor) je veoma težak i mukotrpan proces. Varoa uništava pčele tako što ih sisaljkom, prilagođenom za prodiranje kroz fini hitinski omotač larve, lutke i odrasle pčele, sisa iz njih hemolimfu, kojom se isključivo hrani. Na mjestima gdje je varoa probila hitinsku membranu pčele, ostaje otvorena ranica korz koju je omogućen ulazak ili unošenje virusa i bakterija u organizam pčele, usljed čega dolazi do raznih infekcija, koje na pčele pogodno djeluju.

pčelarska oprema

Pčelarsku opremu možete naručiti na OLX.BA 

SUZBIJANJE VAROE NA BIOLOŠKI NAČIN

Pčelari koriste ramove gađevnjake radi dobijanja voska ali za suzbijanje varoe. Ramovi građevnjaci se koriste u vrijeme intezivnog razvoja pčelinjih društava. Postavljaju se u plodište, između zadnjeg rama sa leglom i rama sa hranom.

Postoji nekoliko načina izazivanja pčela da izrađuju građevnjake. Možemo postaviti prazan plodišni ram u koga smo prethodno za donju stranu satonoše zalijepili traku satne osnove visine 10 mm. Možemo takođe, postaviti plodišni sat sa starijim izgrađenim saćem, kojim ćemo horizontalno odsjeći i izvaditi donu polovinu saća. Praktično je da se u plodište okači prazan poluram. Njemu ćemo, takođe, prethodno zalijepiti traku satne osnove na donju stranu satonoše i na donju stranu donje letvice.

U svim varijantama dodatih ramova, pčele će graditi saće sa trutovskim ćelijama.

Kada građevnjak koristimo radi povećanja proizvodnje voska, onda saće treba isijecati čim ga pčele u zantnoj mjeri izgrade, prijene nego što ga matica zaleže. Izrezano saće treba zatim pretopiti. Ramove, iz kojih smo izrezali satove, možemo ponovo vratiti u košnicu iz istih razloga.

Prilikom korišćenja građevnjaka za suzbijanje varoe na biološki način, treba sačekati da matica u njih položi neoplođena (trutovska) jaja, da pčele zatim othrane larve iz njih izvedene i da ćelije sa tim larvama budu poklopljenje.

Poznato je da se varoa radije razmnožava u ćelijama trutovskim larvama, jer period razvoja trutova u ćelijama traje duže od razvoja pčela, što varoi odgovara.

Pročitajte: Napokon pravi prirodni preparat protiv varoe

Kada pčele trutovske ćelije u građevnjaku poklope, prije izledanja trutova, taj ram oduzimamo iz košnice, isijecamo sat iz njega i pretrpamo. Na taj način ćemo znatan dio varoe uništiti. Ovo su koristi od ramova građnjaka za suzbijanje varoe.

Međutim, treba imati u vidu da ram građevnjak zauzima prostor za jedan ram u plodištu koji bi mogao da posluži za izvođenje pčela radilica, pa time utiče i na ukupan razvoj pčelinjeg društva. Ako ga koristimo za biološku borbu protiv varoe, treba imati na umu da trutovskoj larvi treba ti puta više hrane za razvoj nego larvi pčele radilice. Zato je potrebno  veliko angažovanje mladih pčela na ishrai ovog trutovskog legla.

Zbog ovih negativnih činjenica treba se sa velikom rezervom odlučivati za korišćenje ramova građevnjaka kao biloške metode borbe protiv varoe.

SUZBIJANEJ VAROE ISJECANJEM PRVOG I POSLJEDNJEG LEGLA U KOŠNICI

Smatra se da poklopljenom leglu može biti 65-75 % od ukupnog borja varoe u košnici. Zato se zagovara isijecanje prvog legla u košnici, u januaru mjesecu, jer će se skoro sva varoa u to doba nalaziti u poklopljenom leglu. Poklopljeno leglo treba izrezati kada je ono veličine kruga prečnika 10 cm. Iz istog razloga isijeca se i zadnje poklopljeno leglo, krajem oktobra.

Međutim, primjenom ove metode za suzbijanje varoe, uništavju se i dragocjene zimske i kasnojesenje pčele, na kojima bi trebalo da počiva upsješno prezimljavanje i brz proljećni razvoj, navodi se u knjizi “Sa pčelama pedeset godina” Veroljub Umeljić

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI