Subota, 27 Aprila, 2024
spot_img

Proljećna prihrana voćnjaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Proljećna prihrana voćnjaka – Voćnjaci ulaze u novu vegetaciju sa sačuvanim zalihama hraniva od prethodne vegetacijske godine. Azot iz amida, aminokiselina i proteina služi kao energija za početni rast. Ipak, za kasnije fiziološke i biohemijske procese potrebno je obezbijediti nove količine markoelemenata, sa naglaskom na azot. Upravo je to uloga proljećne prihrane voćnjaka. 

Azot dodat đubrenjem rano u proljeće postići će svoju najvišu koncentraciju u biljci tokom kasnog proljeća i ljeta odnosno tokom najvećih potreba za tim hranivom. Dovoljna snabdijevenost azotom osigurava nesmetan rast zametnutih plodova, spriječava njihovo odbacivanje, a u toku kasnog ljeta potpomaže diferenciranje cvjetnih pupoljaka.

Azot je bitan za sprječavanje prevremenog dozrevanja plodova jer održava fiziološku ravnotežu kvalitativnih komponenti u plodu (odnos kiselina i šećera, sadržaj vitamina, fenola) za vrijeme nepovoljnih klimatskih uslova.

Pročitajte: Ekološko tretiranje protiv kovrdžavosti lista breskve

Prvi korak je izabrati adekvatno đubrivo. Sam izbor zavisi od kiselosti zemljišta i vremena primjene, kao i željenih kvalitativnih sastojaka ploda, odnosno svrhe uzgoja. Proljećnim đubrenjem osiguravamo sva hraniva potrebna za novo vegetacijsko razdoblje.

Ukoliko u jesen fosfor i kalijum nisu unijeti u tlo, obavlja se i osnovno đubrenje, najčešće NPK đubrivima formulacije 7:14:21, 8:16:24 ili sličnog odnosa. Okvirna količina je 450-800 kg/ha. Ako se samo prihranjuje azotom, onda se koriste zasebna azotna đubriva poput UREE ili KAN-a. Osim navedenih azot može da se unese putem NPK đubriva s povećanim sadržajem azota NPK 20:10:10 ili NPK 15:15:15.

Urea predstavlja visoko koncentrovano azotno đubrivo koje sadrži 46% azota u amidnom obliku, a koje se pod povoljnim temperaturnim uslovima lako razgrađuje u amonijumski i nitratni oblik. Stoga je preporuka da se Urea dodaje kada temperatura zemljišta dostigne 10° C.

Pročitajte: Mineralno ulje za voćke – Koje vrste postoje i kako se koristi

KAN predstavlja azotno đubrivo amonijum nitrat kojem je radi poboljšanja fizičkih osobina dodat mljeveni dolomit. Sadrži 27% azota od čega je polovina u amonijumskom, a pola u nitratnom obliku te do 4,8% magnezijuma (MgO) i 6,5%-8,5% kalcijuma (CaO). KAN se proizvodi kao granulisani ili prilirani. Preporučljivo je da se ukupna godišnja količina azotnih đubriva podijeli na više obroka kako bi se efikasno iskoristio azot od strane korijena voćke i kako bi se spriječili veći gubici.

Amonijum sulfonitrat je azotno sumporno đubrivo s brojnim ekološkim, fizikalnim i hemijskim prednostima namijenjeno ishrani voćaka i vinove loze jer povećava sadržaj proteina, šećera, suve materije, ulja te naglašava obojenost plodova. Primjenjuje se u prihrani u količini 150-400 kg/ha godišnje s tim da se navedena količina podeli na više obroka.

Za višegodišnje zasade u rodu preporučuje se 100-120 kg azota po hektaru. Prvu prihranu voćki i vinograda možemo obaviti s 150-160 kg/ha UREE. Drugu prihranu azotnim đubrivom obavljamo krajem aprila ili početkom maja, i to sa 100-150 kg/ha KAN-a.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI