Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetŠta posaditi u voćnjaku za bolji prinos

Šta posaditi u voćnjaku za bolji prinos

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Udruživanje kukuruza, pasulja i bundeve – Stabljike kukuruza pružaju podršku za penjanje pasulju, koji se ne takmiči sa kukuruzom, već osigurava dodatni azot, dok bundeva stvara gust pokrov koji zasenjuje korov, a koji bi uticao na kukuruzu i pasulj. Ovaj sistem je omogućio uravnoteženu prehranu sve tri kulture i same parcele. Ista stvar može da se uradi i sadnjom biljaka ispod voćaka.

Bijeli luk

Bijeli luk odbija lisne vaši, gusenice, grinje i japansku bubu. Posađen oko stabla breskve, bijeli luk odbija insekte i spriječava kovrdžanje lista. Posađen oko stabla jabuke spriječiće krastavost. Ukoliko je riječ o mladom voćnjaku, bijeli luk se smatra za veoma korisnog drugara jer privlači dobre insekte koji oprašuju voće, omogućavajući im sklonište.

Gavez

Gavez je višegodišnja zeljasta biljka i vrlo korisna u voćnjaku jer služi kao zamka za puževe. Takođe, gavez akumulira fosfor, kalcijum i kalijum i pomaže tlu da zadrži vlagu i bude bogato hranivima.

Lavanda

Lavanda odbija buve, krpelje i miševe. Posađena u blizini i ispod voćaka, lavanda će odbiti napasnike, a privući korisne insekte.

Luk vlašac

Vlašac je dobro saditi ispod jabuke, kao repelent protiv lisnih vaši i nematoda. Zajedno sa bijelim lukom, vlašac je jedan od najpopularnijih repelenata zbog svojih moći da odbija bube i lisne vaši.

Vratić

Vratić je višegodišnja biljka, a posađena oko voćaka odbiće leteće insekte, moljca i mrave. On, takođe, koncentriše kalijum u tlu.

Postoji još niz biljaka koje pomažu voćnim vrstama. Na primjer, ako se djetelina posadi oko jabuka privućiće predatore vunene lisne vaši. Praziluk će da pobošlja rast voćki.

Moderna poljoprivreda uglavnom se oslanja na hemikalije za uzgoj biljaka i kontrolu insekata. Ali, bez obzira da li imate veliki voćnjak ili nekoliko različitih voćki u svom dvorištu možete da iskoristite dobrobit udružene sadnje, kako bi privukli korisne insekte i izbegli ili bar smanjili upotrebu hemikalija na voću.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI