Subota, 27 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaĐubrenje maline - Kada i koju vrstu đubriva upotrijebiti!

Đubrenje maline – Kada i koju vrstu đubriva upotrijebiti!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Od svih jagodastih voćnih vrsta malina iz zemljišta uzima najveće količine hranljivih elemenata.

Za dobro uspijevanje maline neophodne su velike količine organske mase u zemljištu. Ovako visoki zahtjevi za hranljivim materijama dolaze otuda što malina svake godine razvija veliki broj novih izdanaka, a na starim izdancima donosi obilje roda, koji se poslije sazrevanja plodova počinju sušiti, pa su svake godine za obnovu žbuna i visoke prinose potrebne velike količine hranljivih elemenata.

Najvažniji hranljivi elementi za malinu su kalijum, azot i fosfor. Zasade maline u rodu treba redovno svake godine đubriti.

KALIJUM

U nedostatku kalijuma izdanci se slabo razvijaju. U slučaju velikog nedostatka kalijuma ivice liske se savijaju ka naličju. Malina zahtijeva najviše kalijuma u vrijeme cvjetanja, zametanja i razvoja ploda. Količina kalijuma u biljci smanjuje se poslije berbe plodova.

Kalijumova đubriva treba dodavati malinjacima u jesen prethodne godine i zaorati i zatanjirati na dubinu 10 cm da bi se kalijum iskoristio za rod maline u narednoj godini.

AZOT

U nedostatku azota izdanci su slabo bujni i tanki, a listovi mali i žućkasto zeleni, pa otpadaju rano u jesen. U slučaju viška azota izdanci su prebujni i sočni. Takvi izdanci obrazuju manji broj rodnih grančica pa su i prinosi manji. Malinu treba đubriti azotom rano u prolječe jer su azotna đubriva lako rastvorljiva pa bi se pri jesenjoj primjeni brzo isprala iz zone korijenovog sistema.

FOSFOR

Za razliku od kalijuma i azota fosfor se skoro nikada ne pojavljuje kao činilac koji ograničava proizvodnju maline. Ako se u pripremi zemljišta za malinjak unesu dovoljne količine fosfornih đubriva onda u toku eksploatacije malinjaka treba đubrenjem samo održavati taj nivo. Priliko primjene fosforno đubrivo se plitko zaore i zatanjira.

Kalijumova i fosforan đubriva obično se dodaju zajedno u jesen.

Pored ova tri osnovna elementa NPK u malinjaku se može javiti i nedostatak gvožđa, mangana, sumpora i bora.

Pročitajte: Priprema zemljišta za sadnju malina u trakama
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI