Nedjelja, 28 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaPet namirnica koje je bolje kupiti zamrznute

Pet namirnica koje je bolje kupiti zamrznute

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zamrznute verzije nisu sklone kvarenju, a ponekad imaju i više nutritivnih vrijednosti nego svježe namirnice.

Niske temperature spriječiće brza kvarenja svih namirnica, a dopustiće vam i da ih konzumirate van sezone, a ove su namirnice iz tih, ali i drugih razloga, bolje zamrznute nego svježe, navodi onhealth.com.

1. Bobičasto voće

Maline, jagode i borovnice slatko su ljetnje voće, ali često se dogodi da ga zahvati buđ još i na rafovima prodavnica. S druge strane, zamrznuto voće neće zahvatiti buđ i biće spremno za konzumaciju čak i kada ne traje sezona njegovog sazrijevanja.

Pročitajte: Ovo su najzdravije zamrznute namirnice

2. Grašak

Zamrznuti grašak sadrži više nutrijenata nego onaj svježi, a razlog tome leži u činjenici da svježi grašak gubi vitamine i minerale nekoliko sati ili dana od branja. Zamrznuta verzija pak, ubrana je, pripremljena i smrznuta u trenucima kada je nutritivna vrijednost graška najveća.

3. Brokoli

Nutritivne vrijednosti brokolija ne mijenjaju se zamrzavanjem, a svjež brokoli ubrzo će postati blijed i mekan. Zamrznut dugo ostaje svjež.

4. Mljevena junetina

Mljevena junetina kvari se brže nego čitav komad mesa jer je takvo meso izloženije kiseoniku. U tom obliku meso je izloženije i bakterijama koje se ubrzano množe dok zamrznuta verzija neće dopustiti nastanak bakterija.

Pročitajte: Kako zamrznuti blitvu

5. Mango

Ključni problem odabira manga njegovo je kratko stanje savršene zrelosti. Međutim, prehrambene kompanije znaju kada je najbolje vrijeme da se ubere voće i da se zamrzne, te je i smrznuta verzija puno bolji izbor nego ona svježa.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI