Utorak, 30 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeDa li se vašim afričkim ljubičicama "oklembesilo" lišće? Evo zbog čega se...

Da li se vašim afričkim ljubičicama “oklembesilo” lišće? Evo zbog čega se to dešava

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Postoji velika šansa da niste sami. Ovo opadanje se obično dešava odmah nakon što ste ponovo posadili ljubičicu ili ako ste nedavno kupili biljku.

Međutim, to ne znači da vaše afričke ljubičice neće opustiti svoje lišće u drugo doba godine jer postoje različiti uzroci za ovo ponašanje.

Želite da saznate koji od vaših dobronamernih postupaka dovode do toga da vaša afrička ljubičica vene i da joj opada lišće, i šta biste trebali da radite umjesto toga?

Loše navike zalivanja

Zalivanje je u korijenu svih problema sa opuštenim listovima afričke ljubičice. Na primjer, kada je zemlja u saksiji previše suva, listovi će pasti jer ne dobijaju dovoljno vlage.

S druge strane, biljka će takođe pasti kada je tlo previše vlažno. To je zato što je korijenima potreban vazduh kao i voda, a mokra zemlja utapa korijenje.

Štaviše, u vlažnim situacijama, gljive truleži korijena uništavaju korijenje afričke ljubičice, što dovodi do odumiranja biljke. Da biste spriječili pojavu truleži korijena, potrebno je da dozvolite da se površina tla osuši na dodir prije zalivanja. Takođe bi trebalo da koristite dobro dreniranu zemlju za saksije.

Pročitajte: Razmnožavanje afričkih ljubičica lisnim reznicama

Bolesti korijena

Trulež korijena i krune izaziva Pythium ultimum – gljivica koja nastaje pretjeranim zalivanjem biljaka. Kruna i korijenje potamne, a listovi venu.

Ako se ovo ne izbegne, sve zaražene biljke moraju se na kraju uništiti.

Prvi znak ovog problema je obično mlitava biljka. Stariji listovi padaju, a mlađi listovi u središtu biljke izgledaju zakržljali, pocrne i odumiru.

Spriječite bolest truljenja tako što ćete prilikom sadnje uvijek koristiti sterilisanu mješavinu zemlje i čiste posude.

  • Izbjegavajte prekomjerno zalivanje, jer P. ultimum lako napada zaliveno korijenje.
  • Ne sadite afričke ljubičice preduboko.
  • Odbacite ozbiljno pogođene biljke.

Pročitajte: Pravilna njega AFRIČKE LJUBIČICE

Opekotine od đubriva

Prekomjerno đubrenje takođe može dovesti do toga da vaša afrička ljubičica spusti listove ili da ih potpuno sagori.

Akumulirana đubriva takođe mogu izazvati trulež peteljki koja se javlja kada peteljke dodirnu ivicu saksije i razviju smeđe, utonule oblasti na tačkama kontakta.

Ova povreda je posebno uzrokovana solima đubriva koje se akumuliraju na rubovima glinenih posuda.

Indikacija visoko rastvorljivih soli je prisustvo belih, kristalnih naslaga na obodu ili spoljnoj površini saksije ili na površini zemlje.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI