Subota, 27 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaZbog čega je ovseno brašno i hljeb od njega bolji za vaš...

Zbog čega je ovseno brašno i hljeb od njega bolji za vaš organizam od bilo kojeg drugog?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iako nam je ovas prvenstveno poznat kao hrana za životinje, sve više se koristi u ljudskoj ishrani zbog svojih energetskih i nutritivnih svojstava. Ovsena kaša ili paljuice su odličan način za unošenje ovsa u organizam, ali ono na šta ćemo ovog puta da se fokusiramo su ovseno brašno i ovseni hljeb.

Ovseno brašno i zravlje

Kao što možete pretpostaviti, ovseno brašno nastaje mljevenjem cijelog zrna ovsa, odnosno zobi. Ovseno brašno je veoma hranljivo i bogato je lako razgradljivim vlaknima. Takođe, ovo brašno ne sadrži gluten, što je veoma bitno ako imate alergiju na njega.

Ovas ima znatno manje ugljenih hidrata u odnosu na druge žitarice, pa se zato korišćenje ovsenog brašna preporučuje i za dijetalnu ishranu. Značajan je izvor vlakana, vitamina i minerala, dobrih masti i proteina. Ovas reguliše lučenje želudačne kiseline, rad creva i stolicu, koristan je kod raznih upalnih procesa i kotisti se pri prevenciji raka debelog crijeva. Poboljšava kvalitet zuba i kostiju, te se preporučuje djeci, ženama u menopauzi i starijim osobama. Ovas može i da podstakne znojenje, što je posebno ljekovito kod ljudi kod kojih žlijezde ne funkcionišu dobro i ne luče znoj.

Pročitajte: Hljeb iz kamenog doba, bez brašna i kvasca – Ovaj recept ćete obožavati!

Ovseno brašno snižava holesterol i reguliše krvni pritisak, spriječava gojaznost, jača imuni sistem i poboljšava krvnu sliku. Stabilizuje nivo šećera u krvi, pa je veoma koristan i bitan u ishrani osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2. Dokazano je da ova namirnica pozitivno utiče na depresiju i manjak životne energije.

Kako napraviti hljeb od ovsenog brašna?

Ovseno brašno se najčešće koristi u sve popularnijoj hrono ishrani i to zbog toga što je veoma ljekovito i zdravo. Svoj zdaviji hljeb od ovsenog brašna, vez glutena, pun vlakana i sa manje ugljenih hidrata možete napraviti na brojne načine.

Neki recepti za ovseni hljeb uključuju kvasac, neki ga ne uključuju, neke mijesite, dok kod drugih za tim nema potrebe. Slobodno možete da koristite kombinaciju ovsenog i bilo kog drugog brašna, što se često i preporučuje, jer hljeb napravljen samo od ovsenog brašna ne raste tako dobro kao hljeb napravljen od nekog drugog tipa brašna i takođe se veoma mrvi. Mrvljenje hljeba možete da spriječite, ili barem umanjite, tako što ćete dodati više jaja koja će sjediniti masu.

Pročitajte: 3 recepta za domaći hljeb – Kao iz bakine kuhinje, mekani iznutra, hrskavi spolja

Ukoliko ne volite kada se hljeb mrvi, za vas bi bolju opciju predstavljala proja od ovsenog brašna. U kombinacijama sa ovsenim brašnom mogu se naći pšenično brašno, ili pak razna integralna brašna. Ono što je bitno da znate je da smjesa treba što duže da se fermentiše, to jest što duže da stoji, kako bi hljeb bio ukusniji. Na vama je da odaberete opciju za pravljenje ovsenog hljeba koja vam djeluje najprimamljivije i najukusnije.

Ovseni hljeb – recept

Za pripremu ovsenog hljeba, potrebno vam je 300 g ovsenog brašna, 200 g crnog brašna, 100 g oljuštenog ovsa u zrnu, 20 g mekinja, 20 g pšeničnih klica, malo soli, kašičica šećera, 3.5 dl vode, kao i 10 g kvasca.

Hljeb od ovsenog brašna ćete pripremiti tako što ćete pomiješati sve sastojke osim kvasca i vode i u smjesi napraviti udubljenje. Kvasac razmutite u malo vode, pa postepeno dodajte ostatak. Sve to zajedno sipajte u udubljenje koje ste napravili u smjesi u posudi i zatim napravite tijesto. Svoje tijesto za ovseni hljeb treba da ostavite da prenoći u frižideru, pa da ga ujutru premijesite i ostavite da odstoji oko pola sata. Zatim je tijesto potrebno ponovo premjesiti i nakon otprilike 20 minuta ga oblikovati u vekne hljeba. Ovseni hljeb stavite u namazan pleh i ostavite ga pola sata kako bi naraslo. Rernu treba da zagrijete na 200 stepeni i da pečete svoj hljeb od ovsenog brašna 30 minuta.

Pročitajte: Hljeb bez brašna – Apsolutni hit /RECEPT/

Ovseni hljeb bez kvasca

Ukoliko je ovseni hljeb bez kvasca vaš izbor, za to takođe postoje brojni načini pripreme. Za ovu vrstu ovsenog hljeba potrebno vam je: 2 šolje ovsenog brašna, 2 šolje vode, 1 prašak za pecivo ili soda bikarbona i malo soli. Ovoj smjesi dodajte mješavinu lanenog sjemena, kima i badema. U njoj se takođe mogu naći i susam i origano.

Ovu mješavinu sjemenki potrebno je najprije samljeti u blenderu. A zatim je pomiještajte sve sastojke u jednu smesu, koja bi trebalo da bude homogena i nešto gušća od smese za palačinke. Potrebno je da ova smjesa odstoji nekoliko sati, a onda je, pošto je nešto rjeđa, izlijte u pleh ili drugu posudu koja je odgovarajuća za pečenje hljeba. Rernu zagrejte na 200 stepeni i ovseni hljeb pecite 30 do 45 minuta.

Sadžao kvasac ili ne, hljeb od ovsenog brašna je veoma lak za napraviti, a osim toga i veoma zdrav i ukusan.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI