Subota, 27 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeAPTENIJA - Ovu biljku možete držati i na direktnom suncu

APTENIJA – Ovu biljku možete držati i na direktnom suncu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Aptenija (Aptenia cordifolia (L. f.) Schwant.) je puzava trajnica iz porodice čupavica (Aizoaceae). Potiče iz Južne Afrike.

Karakteristike

Listovi su svijetlozeleni, sukulentni, čitavog ruba i srcolikog oblika. Sitni, dugotrajni, crveni ili ružičasti (rijetko bijeli) cvjetovi imaju oblik tratinčice. Promjer cvijeta iznosi oko 15 milimetara, raste pojedinačno, rijetko u skupinama, na kratkim cvjetnim drškama. Cvate od maja do septembra. Cvjetovi se otvaraju na jakom sunčevom svjetlu sredinom dana ili u ranim popodnevnim satima za najjačeg sunca. Privlače leptire, pčele i druge insekte. Plod je čahura sa četiri sjemenke.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su heartleaf iceplant, baby sun rose (eng.), Herzblättrige Aptenia, Herzblättrige Mittagsblume (njem.), ficoïde à feuilles en cœur (fr.), erba cristallina cordifolia (tal.), rocío (špa.).

Klima i stanište

Često se sadi u priobalnim područjima. Brzo raste, stabljika u dodiru s tlom pusti korijen te se lako zakorijeni. Na taj način se širi stvarajući gusti pokrivač tla. Voli direktno sunce. Ukoliko ljeti nema dovoljno sunca i topline izostaće cvatnja. Odlično podnosi sušu i visoke temperature. Raste na suvim, pjeskovitim, dobro dreniranim tlima. Obzirom da se jako brzo širi znaju je ubrajati u korove. Ne može preživjeti na temperaturama manjima od 0°C.

Uzgoj

Sadimo je u vrtno tlo ili u plitke viseće lončanice. Možemo je uzgojiti iz sjemena ili razmnožiti reznicama. Sjetvu sprovodimo u ljetnim mjesecima. Sijemo plitko direktno na gredicu.  Reznice se lako ukorjenjuju te ih sadimo direktno u zemlju. Teško je odrediti razmak između biljaka s obzirom na to da jedna biljka zauzme prostor od nekoliko kvadrata. Jednostavna je za uzgoj. Ne traži gnojenje, a zalijevamo je samo u slučajima dugotrajne suše. Preobilno zalivanje dovodi do truleži korijena. Povremeno je možemo orezati kako bi zadržala kompaktan oblik.

Izvor: plantea.com.hr

PROČITAJTE:

Havorcija je dragulj među sukulentima, laka za održavanje, prelijepog izgleda

Balkon u Kaknju koji će raspametiti ljubitelje sukulenata – Carstvo s više od 400 biljaka

Marimo loptice – Čudesne dekorativne vodene biljke

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI