Nedjelja, 28 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoDa li ste čuli za mangostin voće

Da li ste čuli za mangostin voće

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mangostin voće (Mangosteen) je ljekovito tropsko voće iz Južne Azije, veličine mandarine, ali mangostin voće ima sebi svojstven i interesantan izgled.

Garcinia mangostana ili mangostin voće je tropska zimzelena biljka koja potiče iz južne Azije, a čije drvo može narasti i do 25 metara. Plodove daje nakon deset godina. Plod biljke je jestiva voćka, koja ima specifičan okus. Mangostin voće ima važnu ulogu u tradicionalnoj medicini naroda Južne Azije. Okruglog oblika, veličine mandarine, ljubičaste boje. Može se konzumirati svjež ili sušen, ali i kao izrazito ukusan sok.

Kaladijum biljka

Jede se nježni, unutrašnji dio biljke koji je bijele boje, a oni koji su ga probali tvrde da mu je ukus nešto između jagode, breskve i sladoleda od vanile.

Mangostin voće se koristi za snižavanje tjelesne temperature i kao sredstvo koje sprječava širenje određenih zaraza. Zbog toga su mu tamošnji narodi dali naziv ”voće bogova”. Ako nije samoniklo, mangostin voće je teško uzgojiti.

Ovo voće je još uvijek slabo poznato u Evropi i Sjevernoj Americi. Može se reći da je to supervoće jer je bogato enzimima, vitaminima oligoelementima i antocijaninima te antioksidantima.

Istraživanja koja su do sada ispitivala ljekovitost mangostin voća, pokazala su da se zaista radi o plodu koji je ne samo ukusan, već ima i višestruko blagotvorno djelovanje na zdravlje.

Izvor: rtl.hr

PROČITAJTE:

Čaj od kore mandarine može biti idealan lijek

Podbjel – Protiv astme i hroničnog kašlja

Koja je istinska tajna jabukovog sirćeta?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI