Nedjelja, 28 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaOktobarski radovi u organskoj bašti

Oktobarski radovi u organskoj bašti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Oktobar je mjesec ubiranja plodova rada, ali i aktivnih radova baštovana. U nastavku možete da pročitate savjete šta je sve potrebno uraditi u ovom mjesecu za zemlju, voće, povrće, začinsko bilje i cveće, kao i u plasteniku/stakleniku i na travnjaku.

Zemljište

Veće površine gole zemlje počinju da se pojavljuju u svim dijelovima bašte. Ako ostane tako preko zime, tlo će da izgubi hranljive sastojke. Zato koristite organski malč kako biste ga zaštitili i obezbijedili mu dobru strukturu za narednu vegetacijsku sezonu. Za najbolji malč možete kombinovati deblje slojeve:

  • jesenjeg lišća, nakvašenog da ne bi odletilo,
  • kombinaciju slame, pokošene trave i jesenjeg lišća,
  • usitnjene ostatke biljaka, poput graška ili pasulja,
  • parčiće kartona, prekrivene vlažnom pokošenom travom kako bi se zadržali na zemlji.

Sugestija iskusnih baštovana je da se sada ne stavlja kompost, jer se mnogi hranljivi sastojci mogu isprati tokom zime, već ga koristite u proleće, prije nego što počne vegetacija.

Kako biste privukli korisne insekte da prezime u vašoj bašti, možete da napravite hotel za insekte ili da ostavite nekoliko gomila lišća u usamljenim uglovima bašte.

Kompostni rov

U oktobru možete da započnete kompostni rov. Riječ je o sledećem mjestu za sadnju usijeva koji vole vlagu, kao što je grašak ili budeva. Iskopajte rov ili rupu. Napunite je ostacima iz kuhinje, kada ih sakupite, pokrivajući svaki dodatak sa malo zemlje. Kada se rov napuni, zatrpajte ga zemljom.

Povrće

Vrijeme je da se obere svo povrće i konzervira. Učinite to prije prvog mraza.

Sačuvajte svoje organsko sjeme za sledeću godinu.

Uklonite mrtvo i žućkasto lišće sa zimskih kupusnjača i stavite ih u kantu za kompost. Ako ih ostavite na biljkama mogu da podstaknu pojavu gljivičnih oboljenja, a i da postanu stanište štetočina.

Voće

Vrijeme je za sadnju novog voća i grmolikih biljaka. Zemlja je još uvek topla, tako da će biljke moći da razviju dobar korijenov sistem prije zime.

U rasadniku odaberite biljke sa golim korijenom. One obično koštaju manje od onih koje se uzgajaju u saksijama. U idealnom slučaju odaberite biljke koje su gajene po organskim principima, iz organskih rasadnika i sertifikovane da nemaju bolesti.

Ukoliko imate u nekom dijelu bašte mrežu protiv ptica – uklonite je i pustite ptice da uđu u taj dio, jer će pokupiti štetočine. Takođe, uklonite i kompostirajte ljetnji malč od slame i zamijenite novim, čija je namjena da zaštiti zemlju tokom zime.

Što se tiče jabuka i krušaka, sada je vrijeme da se izrežu grane i grančice zaražene rakom. Alate obavezno dezinfikujte nakon toga. Ali, nemojte da orezujete višnje, šljive, breskve i kajsije. Pričekajte do proljeća kada sokovi u biljaka krenu i rane brže zarastaju.

Vrijeme je da se zaštite stabla jabuke, kruške, šljive i trešnje. Zaštita će da zaustavi ženske zimske moljce i martovske moljce da ne puze po drvetu da bi prezimili i položili jaja. Ne zabovite da zaštitu nanesete i na podupirače, jer oni nude alternativni put do drveta.

Skupite i kompostirajte otpalo lišće ispod voćki kako biste uklonili spore bolesti.

Pregledajte drveće jabuka na vunastu vaš; potražite bjeličastu pahuljastu prevlaku na kori i skinite je, ako je primetite.

Začinsko i ljekovito bilje

Uklonite lišće i stabljike koje su se osušile, a zdrave su i prebacite ih u kompost.

Ukoliko ste gajili mentu, iskopajte i uništite biljke zahvaćene rđom. Zamijenite ih sljedeće godine novim, zdravim biljkama.

Redovno provjeravajte ruzmarin da li su ga napali štetni insekti.

Cvijeće

Od zdravih biljaka koje su krenule da se suše, možete da malčirate zemlju. Takođe, sada je pravo vrijeme da sačuvate sjeme.

Možete da iskopate korov oko cvijeća i da kompostirate njihovo zeleno lišče, samo pazite da ne kompostirate sjeme i korijenje.

Vrijeme je da posadite lukovice cvijeća. Za sadnju odaberite dan bez kiše i vjetra.

Staklenik ili plastenik

Vrijeme je da se uradi čišćenje i dezinfekcija plastenika kako biste uklonili prezimljujuće štetne insekte. Ostavite paukove gdje god je to moguće. Oni su odlični predator i borci protiv štetnih insekata.

Očistite kontejnere i saksije. Dobra higijena smanji će problem sa bolestima i insektima.

Prije nego što unesete bilo koju biljku, obavezno je pregledajte.

Travnjak

Možete da nastavite sa košenjem po suvom vremenu, ali podignite visinu oštrice kosačice.

Izvor: Agromedia.rs Garden organic

PROČITAJTE:

Oktobar je pravo vrijeme za SJETVU GRAŠKA!

Pčelinjak u oktobru: Završiti sve započete poslove i pripremu pčele za zimu

Šta se sve može sijati/saditi u jesen?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI