Nedjelja, 28 Aprila, 2024
spot_img

Zaštita RUŽA od BOLESTI!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ruže cvjetaju cijele godine sve do kasne jeseni. Pored redovne njege, već od proleća se trebaju primjenjivati sredstva za zaštitu. Lisne vaši se javljaju ukoliko je proljeće toplo i sunčano, bez padavina, dok se gljivična oboljenja javljaju kao posljedica vlažnog vremena.

CRNA PEJGAVOST RUŽE

Prouzrokovač Diplocarpon rose – Ovo je najznačajnija bolest ruže. Na lišću se javljaju pjege tamne boje i u okviru njih se mogu uočiti crne sitne acervule. Zaraženo lišće žuti i opada. Gljiva luči gas etilen koji dovodi do žućenja i opadanja. Simptomi se mogu javiti na lisnim i cvijetnim drškama, lastarima, čašici…

PROČITAJTE: Sadite ruže u jesen: Jednostavni koraci do savršenog ružičnjaka!

Suzbijanje – Ukoliko je proljeće kišovito, obavezno tretiranje izvoditi pred kišu. Tretmane treba primjenjivati na 7-8 dana ukoliko je vlažnost veća i na 14 dana ukoliko nema kiše. Koristiti neki od preparata: Antracol, Dithane, Bravo, Mankogal, Captan, Merpan. U vrijeme mirovanja vegetacije, ruže tretirati bakarnim preparatima.

https://agrosavjet.com/rjesenje-za-crnu-pjegavost-lista-ruze/

PEPELNICA 

Prouzrokovač Sphaerotheca pannosa – Pepelnica se lako prepoznaje po bijeloj brašnastoj prevlaci na lišću, u osnovi trnova, pupoljcima. Kada je suša, bolest se brzo širi. Svjetlost dodatno povećava njen razvoj. Prekomjerna upotreba azotnih đubriva dovodi do slabljenja biljaka i pojačava razvoj pepelnice. Suzbijanje. Preventivno prskati nekim od preparata kao što su Zato, Kolosul (Kosan), Rubigan, Folikur, Falcon

Pepelnica ruže: Kako da zaštite ruže i spriječite ovu bolest

RĐA RUŽE

Prouzrokovač Phragmidium rosae – Na listu se javljaju rdjaste pege. Lišće može opasti ukoliko je napad jači. Na naličju lista se javljaju reproduktivni organi gljive, narandžaste uredospore i crne teleutospore. Nedostatak kalijuma u zemljištu i prekomjerna upotreba azota dovode do pojačanog razvoja rđe.

Suzbijanje – Koristiti neke od preparata: Ditan, Falcon, Zato, Foliku

Mihailović Tamara, dipl. ing.

PROČITAJTE:

Kako podstaći cvjetanje ruža – Šta raditi sa ružama kada precvjetaju

Evo kako da sami napravite sadnice ruža

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI