Nedjelja, 28 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaPileća supa: "Najbolji lijek protiv prehlade koji postoji"

Pileća supa: “Najbolji lijek protiv prehlade koji postoji”

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zašto pileća supa protiv prehlade? Prvi autoritativni dokaz pileće supe dao je čuveni ljekar i dvanaestog lijeka Mojsije Majmonid. Kada je sultan Saladin, moćni muslimanski vojskovođa, preklinjao Majmonida za lijek kojim će izliječiti svog sina od astme, priča kaže da je Majmonid propisao pileću supu.

ŠTA KAŽU DOKTORI?

Nije važno što su se za pileću supu koristile masne stare kokoške i nimalo bijelog luka, ona je vjerovatno bila od koristi, prema dr Zimentum, jer zaista ima istinska medicinska svojstva.

Doktor Ziment kaže: “Piletina, kao i većina hrane sa bjelančevinama, sadrži prirodnu aminokiselinu zvanu cistein koja se oslobađa dok kuvate supu. Cistein hemijski nevjerovatno liči na na lije zvani acetilcistein koji ljekari propisuju pacijentima sa bronhitisom i infekcijama disajnih organa”.

Zapravo, acetilcistein je prvo potekao od pilećeg perija i kože, napominje on. Farmakološki, acetilcistein, poput drugih sredstava za uklanjanje sluzi, razređuje sluz u plućima olakšavajući iskašljavanje.

Doktor Marvin Sakner, specijalista za plućne bolesti u Medicinskom centru Maunt Sinaj u Majami Biču, kaže. “U pilećoj supi postoji aromatična supstanca… koja pomaže pročišćavanju disajnih puteva.”

Doktor Sakner je tvorac čuvene studije o pilećoj supi objavljene 1978. godine u prestižnom medicinskom časopisu Čest.

Sumnjajući da taj “jevresjski penicilin” može da suzbije simptome prehlade prije nego od vruće vode, dr Sakner je zamolio petnaest zdravih muškaraca i žena da pijuckaju vruću pileću supu, vruću vodu ili hladnu vodu. Poslije pet i poslije trideset minuta, mjerio je stopu kojom su sluz i vazduh prolazili korz nosne kanale ispitanika.

Na iznenađenje dr Saknera pileća supa je pokazala bolja u suzbijanju kongestije od vruće ili hladne vode. Osim toga, čak su i isparavanja iz pileće super pokazala nadmoćnije djelovanje od para vruće vode. Dr Sakner čak misli da će i “hladna pileća supa pomoći da savladate prehladu u vašem nosu, a ako je pileća supa vruća i puši se, djelovaće brže i efikasnije”.

A za pileću supu koja savršeno suzbija kognestiju, dr Ziment savjetuje da joj treba dodati mnogo bijelog luka, luka, bibera i ljutih začina popuz karija ili čilija. On zove takvu supu “najboljim lijekom protiv prehlade koji postoji”.

Svakodnevno tanjir začinjene pileće super da bi se izbjegla ili suzbila prhlada i grip, recept je dr Zimenta.

Napomena: bolje je pijuckati pileću supu malo po malo, nego je popiti, jer terapeutski učinak traje oko pola sata, pa je treba polako unositi.

Tekst preuzet iz “Hrana vaš čudesni lek”  – Džin Karper

PROČITAJTE:

Kuvajte PASULJ na ovaj način i smanjite GASOVE u crijevima za 50%

Nevjerovatne prednosti svakodnevnog korišćenja soka od paradajza

Ječam – Snižava nivo šećera i pomaže u održavanju tjelesne težine

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI