Nedjelja, 28 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoPriprema zemljišta za sadnju voćaka!

Priprema zemljišta za sadnju voćaka!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zemljište ili tlo potrebno je pažljivo pripremiti kako bi se sadnja voćaka uspješno obavila i posađene voćke pravilno razvijale, redovno rađale i duže živjele.

Priprema zemljišta sastoji se od čišćenja terena, ravnanja terena, melioracije i rigolanja terena.

Nasad voćaka može se podići na terenu koji je ranije bio obrađivan i na njemu su se uzgajale ratarske ili voćarske kulture kao i na terenu koji nije bio obrađivan (šuma, šikara, livada, pašnjak).

Ranije obrađivano zemljište, posebno ako je bilo navodnjavano, sigurno je izgubilo svoju strukturu stoga je istu potrebno popraviti nekom od meliorativnih mjera.

Puno bolje je kada se nasad zasniva na parceli na kojoj se prethodno uzgajala neka leguminoza.

Kako je mrvičasta struktura tla najbolja za uzgoj voćaka, kao pretkulture također su pogodne repa i žitarice. Najlošiji izbor za sadnju voćaka jeste parcela na kojoj se prethodno uzgajala neka voćna vrsta. To zemljište se najprije mora koristiti za uzgoj nekih drugih kultura i to duže vrijeme kako bi se tlo odmorilo.

Zemljište koje je ranije bilo pod šumom ili šikarom potrebno je najprije iskrčiti od svog drveća te nastojati odstraniti što više korijenja koje ako ostane u tlu predstavlja izvor truljenja što može zaraziti korijen voćke.

Ako na terenu postoje veće neravnine, depresije i izbočine, potrebno ih je prije dubokog oranja izravnati, posebno zbog normalnog otjecanja suvišne vode. S površine treba iskrčiti i odstraniti svo kamenje.

Na terenima s nagibom većim od 8 do 10 % potrebno je terasiranje zbog opasnosti od erozije i ispiranja hranjivih tvari.

Priprema sadnice za sadnju voćaka

Prije sadnje se odstrane svi oštećeni dijelovi korijena, a sitno korijenje ne diramo alatom. Korijen se moči u kašu napravljenu od zemlje, svježe kravlje balege i 1% otopine Cuprablau-a u omjeru 1:1:1.

Ako se sadnice sade u rupe, rupe bi trebalo kopati bar mjesec dana prije sadnje, posebno na težim zemljištima. Dimenzije rupe su prečnika 100-120 cm i dubine 60 cm. Prije sadnje, sadnice je potrebno pregledati i oštrim makazama odrezati oštećene dijelove korijena uspravno na pravac pružanja korijena. Na taj način se pravi najmanja rana. Tako pripremljene sadnice trebalo bi držati 24 časa u smjesi balege i ilovace, ili u vodi kako bi se osvježile.

Posebno je važna dubina sadnje. Da bi se obezbijedila pravilna dubina, voćke ne bi trebalo saditi bez sadne daske, a ako je nema, u istu svrhu može poslužiti i duža drška lopate. Prije sadnje sadna daska trebalo bi da se postavi vertikalno, bez obzira na pad terena. Sadnice treba posaditi tako da zona korijenovog vrata bude u visini gornje ivice sadne daske. Slaganjem zemlje, na koje treba računati, korijenov vrat će doći u visinu nivoa zemlje. Mjesto kalemljenja ne smije biti u zemlji nego desetak centimetara iznad površine tla.

Posle sadnje, ako se ne pravi humka, u jesen bi trebalo napraviti zaštitu oko voćke i zaštititi je od zečeva i ostale divljači.

Sadnja voćaka na ovaj način omogućava bolji i brži rast!

PROČITAJTE:

Kako izvršiti presađivanje starijih voćaka

Kako podmladiti voćku, a kako njegovati stari zasad?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI