Utorak, 30 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaRecepti za sok od malina bez kuvanja i sok od malina bez...

Recepti za sok od malina bez kuvanja i sok od malina bez šećera

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Osvežavajuć, hranljiv i veoma ukusan – sok od malina se nalazi visoko na listi omiljenih sokova!

Sok od malina bez kuvanja

Za one malo manje skeptične, sok od maline možete pripremiti i bez kuvanja.

Potrebni sastojci

  • 1 kilogram malina
  • 1 limun
  • 1 litar vode
  • 700 grama šećera

Postupak pripreme:

Potrebno da odaberete zdrave maline za pripremu. Operite ih pod mlazom hladne vode pa ostavite da se ocijede.

Zatim, maline preručite u odgovarajuću šerpu pa im dodajte sok od jednog limuna i vodu. Dobro promješajte i ostavite da odstoje tako preko noći, odnosno barem 8 sati, a može i više. Naravno, na nekom hladnom i tamnom mjestu, da se ne bi pokvarile u medjuvremenu.

Nakon tih 8 ili više sati, maline procijedite kroz gustu gazu, i dodatno ispiskajte pasirkom da što više soka ode u šerpu.

Sada, u taj čist sok od malina dodajte šećer, pa dobro mješajte par minuta da se što više šećera otopi. Ostavite na hladnom mjestu da se šećer dalje otapa, i mješajte povremeno, da ubrzate proces. Kada se sav šećer otopi, sok je gotov. Primjetićete kako je postao gušći.

Pripremljen sok sipajte u sterilisane flaše, pa dobro zatvorite. Najbolje prvo celofanom, pa onda čepom. Odložite na mjesto gdje inače držite zimnicu, a to mjesto je, podrazumjeva se, hladno i tamno. Jednom otvorenu flašu držite u frižideru i najbolje popijte u roku od 5 dana.

Preporučujemo da sok sipate u manje flaše, da biste kada otvorite flašu sok popili tokom 24-48 sati..

Sok od maline bez šećera

Potrebni sastojci:

  • 1 kilogram malina
  • 1 limun
  • 500 mililitara vode

Postupak pripreme:

Opet, birajte zdrave i svježe maline, ali ovog puta neka budu stvarno dobro zrele, jer su kao takve i dosta sladje. Pošto ne dodajemo šećer, potrebno je da maline budu što sladje kako bi i sok bio finog ukusa. Svakako, u sok kasnije, kada sipate u čaše, možete dodati i kašiku meda ili neki drugi zasladjivač po potrebi.

Maline dobro operite pod mlazom hladne vode, pa sačekajte da se malo ocijede. Preručite u odgovarajuću šerpu, zatim im dodajte sok od limuna i vodu. Dobro promješajte, pa ostavite da tako prenoće, odnosno da odstoje najmanje 6 sati.

Nakon tog vremena, stavite mješavinu malina i vode na ringlu, na umjerenu temperaturu. Kada proključa i pjena se pojavi, skidajte pjenu uredno. Kada pjena prestane da se pojavljajuje, znaćete da je sok gotov.

Tada ga sklonite sa ringle, sačekajte da se malo prohladi, pa procijedite kroz gustu gazu. Stiskajte pasirkom da što više soka ode u šerpu dole, a da pulpa i sjemenke maline ostanu u gazi.

To je to, ostalo je da dobijen čist sok sipate u sterilisane flaše, umotate u ćebence i ostavite da se ohlade tako na sobnoj temperaturi. Tek nakon što se sok ohladi, odložite na hladno i tamno mjesto. Pošto ne sadrži šećer, već samo limun kao neki konzervans, preporučujemo da sok držite u frižideru.

Izvor: receptopedija.com

PROČITAJTE:

Malina – Lijek naših baka, ali i provjerenih farmaceutskih kuća

Kako da sačuvate svježinu MALINA nekoliko dana

Šta prvo trebate uraditi s malinama nakon kupovine

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI