Nedjelja, 28 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoLjetna sjetva krastavaca - Savjeti i zaštita!

Ljetna sjetva krastavaca – Savjeti i zaštita!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Krastavci su najpopularnija vrsta povrća koja se sije u ovom periodu.

Sjetva krastavaca se obavlja zbog kasne berbe mladih plodova za pripremu zimnice. Kao i kod ostalog povrća biraju se sorte kraćeg perioda vegetacije, a posebnu pažnju treba obratiti na zaštitu od plamenjače krastavca.

ZAŠTITA OD BOLESTI I ŠTETOČINA

Plamenjača krastavca je gljivično oboljenje koje izaziva gljivica Pseudoperonospora cubensis. 

U našim klimatskim uslovima redovno se javlja i pričinjava ogromne štete. Usljed brzog širenja bolesti, zaraženi usjevi mogu za kratko vrijeme biti potpuno uništeni.

P. cubensis pored krastacva, često napada i dinje. Osim ovih biljnih vrsta u manjoj mjeri ugrožava lubenicu, kao i pojedine vrste bundeva.

SIMPTOMI

Sa lica lista se u početku uočavaju hlorotične pjege, koje vremenom nekrotiraju.

U okviru njih sa naličja lista obrazuje se siva navlaka reproduktivnih organa parazita. Pjege se posle nekog vremena spajaju, a zaraženi dijelovi lista se suše, postaju kruti, lome se i rasapdaju.

Bolest brzo zahvata cijelu lisku i list propada. Peteljke ostaju zelene, a zaraženo lišće ne opada. Jače napadnute biljke, usljed masovnog propadanja listova, bivaju u potpunosti uništene.

Za većinu prouzrokovača plamenjače vlažno i prohladno vrijeme je osnovni preduslov širenja bolesti, što nije slučaj sa plamenjačom krastavca. Za ostvarivanje zaraze dovoljno je da je samo 2 h relativna vlažnost 100% i temperatura 20-25 ºC.

ORGANSKA ZAŠTITA

Započnite prskanje dvije nedelje pre nego što se problemi u bašti pojave.

Ukoliko ste u mogućnosti, koristite ulje nima, kao prirodni insekticid u kombinaciji sa sodom bikarbonom kao fungicidom. Kako biste znali kada da započnete prskanje, zabijeležite datum kada su se štetočine pojavile u bašti i potom sledeće godine, započnite tretman dvije nedelje pre označenog datuma.

Kada god pripremite neku novu smješu za prskanje biljaka, obavezno je prethodno testirajte na svega nekoliko listova i sačekajte 48 sati da vidite kako će djelovati i da li će izazvati neka oštećenja.  Podrazumijeva se da tretman prskanja ne obavljate po suncu i pri visokim temperaturama jer će to dovesti do oštećenja lista, a biljka će klonuti.

HEMIJSKE MJERE ZAŠTITE

Hemijske mjere često ne obezbijeđuju dovoljno efikasnu i sigrunu zaštitu usjeva. Kod krastavca posebno problem predstavlja nemogućnost primjene ove mjere u vrijeme permanentne berbe, zbog dužine karence većine fungicida.

Fungicidi koji se primjenjuju za suzbijanje  prouzrokovača plamenjače krastavaca, dinje i lubenice su preparati na bazi na bazi  ametokradin + dimetomorf (Orvego); azoksistrobin (Promesa, Qadris, Teatar), bakar-hidroksid (Everest), hlorotalonil (Dakoflo, Odeon), mankozeb (Mankoga-80)…

Napomena: Nabrojani su fingIcidi koji su navedeni u knjizi ” PESTICIDI U POLJOPRIVREDI I ŠUMARSTVU U SRBIJI ” Beograd 2016. godine.

Izvor: AgroSavjet

PROČITAJTE:

  1. Armatura za uzgoj krastavaca za kiseljenje ili „kornišona“
  2. Zašto otpadaju cvjetovi krastavca?
  3. Kako đubriti krastavac, paradajz, papriku i patlidžan?
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI