Subota, 27 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako da napravite luk za tikvice penjačice

Kako da napravite luk za tikvice penjačice

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tikvice mogu biti pravi napasnici u vašoj bašti i ako dobro rastu zauzeće mnogo više prostora nego što bi trebalo pa će spriječiti i druge biljke da rastu. Da biste to izbjegli napravite jednostavan luk po kome će se vaše tikvice penjati.

Ako i vi u svojoj bašti imate problema sa tikvama čija loza obično zauzima previše mjesta, preuzmite ideju baštovana sa bloga Get busy gardening koja ne samo da će poslužiti svrsi već će i na neki način biti ukras vašoj bašti.

Na ovom blogu kažu da vam je da biste napravili ovaj luk potrebno dvije  duge, tanke savitljive PVC cijevi, dva okvira pravougaonog oblika, napravljenih od dasaka, četiri komada žičane armature koje ćete umetnuti u svaki otvor cijevi, i komad žice za ogradu iste dužine kao i PVC cijevi, a širinu odredite sami u zavisnosti koliko širok luk želite.

Žicu za ograde pričvrstite između dvije PVC cijevi posebnim lijepkom ili žicama, drvene okvire postavite u vašu baštu da budu paralelno jedan pored drugog, ali sa razmakom između. Armaturu umetnite u otvore cijevi i zabijte ih u zemlju tako da se luk ne bi pomjerao.

Dva kraja cijevi sa armaturom ubodite u zemlju ograđenu jednim drvenim okvirom, a zatim cijevi lagano presavijte, oblikujući luk i druge krajeve zabodite u zemlju okruženu drugim drvenim okvirom i vaš luk za tikvice je gotov.

Luk, zajedno sa žicom možete obojiti bojom u spreju, crnom, bijelom ili ona koja se najbolje uklapa u vašu baštu.

Zar nije jednostavno, a opet veoma praktično?

Napomena: drvene okvire naravno napunite zemljom i u njih sadite vaše tikvice, a isto tako luk možete zabosti i direktno u zemlju, a u tom slučaju koristite okvire od tankih dasaka, samo da obilježite mjesta gde su tikvice posađene.

Izvor: Lifepress Magazin

PROČITAJTE:

Ručno oprašivanje cvjetova tikvice!

Krastavci i tikvice vam cvjetaju, a ne daju puno plodova? Evo u čemu je problem

Kako da uzgojite šargarepu, tikvice i crni luk kod kuće: U saksiji ili bašti!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI