Nedjelja, 28 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaVizuelni nedostatak hranljivih elemenata

Vizuelni nedostatak hranljivih elemenata

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Potrebe za đubrenjem usjeva  (nedostatak hranljivih elemenata) može se utvrditi na više načina: Prema izgledu biljke, na osnovu ogleda sa đubrenja i na osnovu analize zemljišta i biljnog materijala.

Izgled biljke, boja zelenih dijelova, uzrast, sušenje pojedinih dijelova i razne deformacije, najočigledniji su dokaz nedostatka hranljivih elemenata u zemljištu. Samo ove pojave su znak krajnje iscrpljenosti zemljišta u hranljivim materijama.

VIZUELNI ZNACI NEDOSTATKA NEKIH HRANLJIVIH ELEMENATA
 

ELEMENT

 

 

ZNACI NEDOSTATKA

AZOT Listovi žućkasto zelene boje, (prvo najstariji) uski i izduženi. Korijen se razvija više u dužinu. Stabljike zakržljale. Klas kod žita kratak, a zrna rijetka i sitna.
FOSFOR Listovi plavozelene boje, koja postepeno prelazi u crvenu nijansu. Lišće se vremenom suši i opada. Kod šećerne repe lišće ima bronzanu nijansu, a kod krompira se kovrdža i počev od ivice dobija tamnosmeđe pjege, poslije čega se list suši i opada. Biljke zaostaju u porastu. Cvjetanje i oplodnja slabiji.
KALIJUM Lišće žita dobija žućkastomrke pjege. Listovi se uvijaju i suše do vrha. Stabljike žita su slabe i lako poliježu, sazrijevanje je usporeno. Klipovi kukuruza nisu dobro završeni. Plodovi voća su mali i deformisani.
KALCIJUM Slab razvitak korijenovog sistema i zakržljanja korijenovog vrha. Najmlađi list izlazi uvijen i tanak (sabljasti list) sa osušenim vrhom. Listovi su prekriveni hlorotičnim žutim pjegama.
SUMPOR Lišće žutozelene boje (prvo najmlađe) deblje, uže i kraće. Kod uljane repice, šećerne i stočne repe plavoljubičaste boje. Stablo kraće i niže, korijenov sistem duži.
MAGNEZIJUM Prvi nedostatak se uočava na najstarijem lišću pojavom hloroze između lisnih nerava. Hlorotične površine su žute boje, a i crvenkasto purporno obojene koje prerastaju u mrke nekrotične pjege i odumiranja listova.
GVOŽĐE Pojava Fe-hloroze

Površine najmlađih listova svijetlo žute do žuto zelene boje, kasnije limun-žute boje, a ponekad i bijele boje. Ako je hloroza jaka lišće opada u julu i avgustu kod mnogih voćaka. Suše se vrhovi mladih lastara i dolazi do odumiranja stabla u narednim godinama. Porast je usporen, a broj cvijetnih pupoljaka se smanjuje. Plodovi su sitni i manje sočni.

BAKAR Venenje, uvijanje i odumiranje najmlađih listova. Kod žita je spriječeno klasanje, pojava većeg broja sekundarnih stabala i žbunastog izgleda. Pojava bijelih fleka na listovima.
MANGAN Pojava hloroze svijetlozelene boje koja prelazi u mrke ili mrkocrne pjege. Vremenom se javlja nekroza i potpuno odumiranje listova.
CINK Listovi mali, sitni uski, skraćuju se internodije. Javljaju se hlorotične pjege i nekroza. Slabije zametanje cvjetova, povremeno opadanje listova i plodova.
BOR Prvi znaci nedostatka su na najmlađim listovima i vegetacionim tačkama nadzemnog dijela i korijena. Listovi dobijaju hlorotične pjege, slabije izduživanje internodija i slabiji razvoj korijenovog sistema.  Listovi i vegetacione tačke u kasnijim fazama odumiru.
MOLIBDEN Pojava suvih mrlja na lišću, uvijanje istih i nekroza.

Pogledajte foto ilustracije koje pokazuju kako izgleda nedostatak nekih hranljivih elemenata u biljkama:


Izvor: AgroSavjet

Pročitajte još:

Koje djubrivo donosi najveće prinose?

Kako treba djubriti voćnjak u jesen

Stajnjak može biti izvor zagađenja poljoprivrednih proizvoda

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI