Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito bilje5 standardnih veličina saksija za cvijeće: Šta u njima uzgajati?

5 standardnih veličina saksija za cvijeće: Šta u njima uzgajati?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

I cvijeće u stanu će vam odlično uspijevati, ali pod uslovom da izaberete odgovarajuće saksije, pa evo kratkog vodiča.

Kada birate saksiju za novu biljku, obavezno izaberite onu koja ima drenažne rupe i daje biljci prostor za rast. Kupite saksiju koja ima najmanje 2,5 cm veći prečnik od saksije u kojoj se biljka trenutno nalazi, a ako je riječ o biljci koja jako brzo raste, onda uzmite saksiju čiji je prečnik minimum oko 10 cm veći od saksije u kojoj se biljka trenutno nalazi.

Kako odabrati pravu saksiju: 5 standardnih veličina saksija i šta u njima uzgajati

1. Saksije prečnika 25 cm

Ove saksije odlične su za sukulente i začinsko bilje, kao i za povrće, kao što su zelena salata, jagode, repa, cvekla, male šargarepe i cvijeće poput nevena i cinija.

2. Saksije prečnika 35 cm

Ove saksije su pogodne za gajenje krupnijeg bilja (monstera, drecena, drvo života, sobna palma).

3. Saksije prečnika 45 cm

Ove saksije idealne su za gajenje bobičastog voća, žbunja, kaktusa, pa čak i patuljastih stabala citrusa.

4. Saksije od 60 cm

U ovim saksijama uzgajaju se biljke koje imaju razgranat korijenski sistem i treba da budu dublje. U njima možete gajiti limun (i drugo voće), oleander, adame, četinare…

Važno je i od kojeg je materijala napravljena

Iako su razlike između materijala za saksije uglavnom estetske, postoji nekoliko razlika koje mogu uticati na zdravlje vaših biljaka.

Plastične saksije

Obično su lagane i jeftine, a dostupne su u mnogo različitih boja. Plastične saksije su bolje za sobne biljke, jer određene vrste plastike (naročito crna plastika) apsorbuju letnju toplotu i mogu da “skuvaju” korijen biljke. Budite oprezni s veoma tankom plastikom ako izlažete saksije direktnom suncu, jer će to ubrzati propadanje saksije.

Saksije od terakote

Napravljene od crvene gline, ove klasične saksije su idealne za gajenje bilja u domu. Porozni materijal od terakote upija vodu iz tla, a zatim se suši, tako da ili uparite ove biljke s vrstama otpornim na sušu (kao što su sukulenti i ruzmarin), ili planirajte obilno zalivanje.

Keramičke saksije

Ove posude su čvrste, teške i mogu se naći u različitim bojama i dezenima. I skoro sve biljke će se dobro osjećati u ovim saksijama.

Viseće korpe

Razmotrite ovu opciju za male biljke, posebno sukulente. Viseće korpe daju biljkama dosta drenaže, tako da ispod njih ne stavljajte ništa što ne želite da se pokvasi.

 

Izvorb92.net
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI