Nedjelja, 29 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvo5 sekundi opreza jednog pčelara može da spasi cijelu koloniju pčela

5 sekundi opreza jednog pčelara može da spasi cijelu koloniju pčela

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ovo je kratko podsećanje na količinu hrane koju kolonija može da sagori. Suprotno logici, vaše pčele će jesti više tokom tople, blage zime, nego kada je hladno.

U toplijim danima pčele napuštaju košnicu i lete okolo tražeći hranu, ali let je za njih izuzetno energetski skup. Velike su šanse da neće sakupiti ništa, što znači da će potrošiti mnogo energije tražeći nešto što ne postoji. Sa druge strane, kada je hladno, one su zajedno u klasteru, međusobno dijele toplotu i sagorijevaju manje energije.

Nekoliko toplih dana može da pomogne

Nekoliko neredovnih toplih dana tokom zime omogućava pčelama da krenu na letove za prečišćavanje, što je dobro za dugoročno zdravlje kolonije. Pčele koje su slabe – neće se vratiti u koloniju.

Međutim, ako topli dani traju u kontinuitetu, pčele će početi da se hrane sve više iz dana u dan. Zato što je toplo, one će izlaziti iz košnica u potrazi za hranom, što je mnogo aktivnosti sa njihove strane za ovo doba godine.

Pčele koje lete su gladne pčele

Mnogi pčelari vole iz predostrožnosti da prave ili kupuju rezervne slatke pogače za zimu, samo za slučaj ako se desi neuobičajeno toplo vrijeme za to doba godine. Međutim, to nije jedini razlog zašto bi trebalo da vodite računa da li pčele imaju dovoljno hrane i da imate dopunsku hranu.

Razmnožavanje će uskoro da počne

Imajte u vidu, čim bude krenula zimska kratkodnevnica, kraljica će početi polako da leže jaja, prvo par, a onda svakog dana sve više i više. Ako sve ide po planu, košnica će biti prepuna pčelama do trenutka kada krenu protoci nektara. Što je kolonija veća – treba joj više hrane, te bi trebalo češće da je provjeravate kako se bliži proljeće.

Jedan iskusan pčelar javno je podijelio svoju katastrofalnu grešku. Jedne godine je provjeravao da li pčele imaju hranu na svakih 2 nedelje. Čak je vodio kalendar i bio tačan kao sat.

Međutim, kako se proljeće približavalo, dvonedjeljna provjera nije bila dovoljna za koloniju koja je mnogo narasla i pčele su izgladnele do smrti negdje između te dvije nedjelje. Ovo mu je bila životna lekcija koju je upamtio zauvek: ono što je dovoljno tokom hladne zime, nije dovoljno prije početka proljeća.

Provjera da li pčele imaju dovoljno hrane traje oko 5 sekundi, a može biti neprocenljiva.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

lavlja griva

Lavlja griva – Gljiva izuzetnih svojstava

Lavlja griva ili Hericium erinaceus jestiva je gljiva koja izgledom neodoljivo podsjeća na grivu divlje mačke. Stigla je iz Azije – Japana i Kine,...