Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijesti5 besplatnih aplikacija kao pomoć poljoprivrednicima

5 besplatnih aplikacija kao pomoć poljoprivrednicima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iako se poljoprivreda, u teoriji, često smatra tradicionalnom granom privrede u kojoj, samim tim, nema mjesta ni potrebe za previše inovacija, praksa pokazuje drugačije.

Naime, poljoprivredni proizvođači se sve više i sve radije okreću modernim tehnologijama, koje im olakšavaju svakodnevne poslove. Pametni uređaji, poput mobilnih telefona i tableta, su nezaobilazan dio savremenog doba, što je dovelo do toga da ih tokom radova sve više koriste kako agronomi, tako i vlasnici poljoprivrednih dobara.

Pojavom aplikacija, i poljoprovreda je unaprijeđena, jer su pomoću njih korisnici lakše i brže dolazili do informacija i savjeta, ali se i jednostavnije povezivali sa drugim proizvođačima i stručnjacima.

Danas je dostupno mnogo aplikacija koje olakšavaju posao poljoprivrednicima, a mi vam predlažemo ovih pet, kojima je zajedničko i to da su namijenjene za Andorid i, što je još važnije, sve su besplatne!

Carpo

U pitanju je agrometeorološki prognozno-izvještajni web servis Republike Srpske (RS). Ovaj softver poljoprivrednim proizvođačima omogućava pravovremene informacije, na osnovu kojih mogu da zaštite zasade od biljnih bolesti, budu efikasniji i imaju veće prinose. Uz to, ovaj sistem može doprinijeti i znatno manjem korištenju pesticida, odnosno rezultirati zdravijim proizvodima. Korisnicima omogućava da savjetodavcu prijave pojavu bolesti i/ili štetočina na svojim parcelama, uz fotografiju  ugroženog usjeva. CARPO je za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, razvio DRAXIS, a za Android je, kao i ostale aplikacije s ove liste, dostupna na Google Play-u.

2. Agro Life

Ovaj jedinstven IT ekosistem je namijenjen za automatizovano upravljanje proljoprivrednom proizvodnjom i svim vrstama zemljišta. Zahvaljujući ovom softveru, agronomi i vlasnici poljoprivrednih dobara mogu efikasnije planirati, organizovati i upravljati proizvodnjom, što će pratiti povećanje prinosa, ali i ukupnih prihoda, uz manje operativne troškove. Pomoću GIS tehnologije (geografski informacijski sistem), ova aplikacija generiše podatke o površini i kvalitetu zemljišta, zasadima, gustini rasta biljaka, planu sjetve i žetve, kao i svim troškovima. Takođe, nudi instrukcije koje agrotehničke mjere treba primijeniti, uporedo prateći bolesti, najezde insekata i još mnogo drugih važnih podataka.

3. Agro assist

U pitanju je aplikacija za vođenje poljoprivredne evidencije, namijenjena farmerima. Korisnicima pruža informativne i korisne alatke, koje će im olakšati svakodnevni rad. Podrazumijeva digitalnu poljoprivrednu evidencija za vođenje farme, a nudi i podatke o padavinama na datim lokacijama, kao i upozorenja o štetočinama. Njena prednost je i to što korisnicima omogućava da dodaju sve važne informacije i faze rada po lokacijama farme i zasadima, ali i da, što je još važnije, podatke mogu direktno proslijediti izabranom agronomu. Kalendar unutar aplikacije Agro-Assist omogućava kreiranje foto-dnevnika i podešavanje podsjetnika za različite faze i procese rada.

4. Farming calculator pro

Kompjuteri svakako mogu olakšati posao poljoprovrednicima, s obzirom da je danas na Internet-u moguće pronaći informaciju o svemu što vam padne na um. Tako je i sa poljoprovrednim proračunima, a ova aplikacija je zapravo kalkulator koji će poljoprivrednicima olakšati muke sa mjerama i računanjima. Pomoću nje možete izračunati bitne vrijednosti koje se odnose na brojne poslove tokom poljoprivredne proizvodnje, kao što su đubrenje i korištenje pesticida, ali i gustinu sijanja biljaka, kao i ostale važne brojke. Važno je znati da podatke dobijene uz pomoć ovog, svojevrsnog poljoprivrednog kalkulatora možete sačuvati, ali i nekome slati putem e-mail-a.

5. AgriApp

Ovu aplikaciju opisuju kao revolucionarnu u poljoprivredi, s obzirom da na jednom mjestu nudi mnoštvo korisnih savjeta. Istovremeno povezuje poljoprivredne proizvođače, tako da okuplja profesionalce koji streme ka tome da poljoprivredu učine ekonomski i ekološki održivom, uz praćenje modernih tehnologija. Usluge koje ova aplikacija nudi su šarolike – od poljoprivredne proizvodnje, preko zaštite usjeva, do njihovog skladištenja. Uz to, nudi informacije i savjete predstavljene kroz formu video zapisa, koji prikazuju najbolje načine za hranjenje stoke, ali i proizvodnju stajskog đubriva te zaštitu od čestih bolesti i štetočina. Takođe, tu je i mogućnost konsultacija sa stručnjacima.

Izvor: Stočna hrana
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI