Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvo10 znakova da je vrijeme da posječete stablo i zamijenite ga novim!

10 znakova da je vrijeme da posječete stablo i zamijenite ga novim!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pred nama je još berba plodova i jesenje baštovanstvo. Ali sada vrijedi provjeriti koja stabla treba posjeći i pripremiti se za nadolazeće radove. Iskoristite naše savjete!

Dakle, sljedeći znakovi ukazuju na to da je drvo potrebno odstraniti i zamijeniti ga novim:

1. Drvo se nakrivilo

Ako je stablo mlado još uvijek ga možete pokušati ispraviti. Ako je veliko odraslo stablo počelo da se naginje u stranu, najvjerojatnije su joj korijeni oštećeni ili su potpuno odumrli. Biljci je u takvoj situaciji teško na bilo koji način pomoći, pa je takve hitne primjerke potrebno posjeći.

2. Drvo je prekriveno dubokim pukotinama

Najčešće na stablu nastaju pukotine nakon oštre zime i hladnoće, takozvane pukotine od mraza. Također, pukotine na deblu i granama mogu se pojaviti nakon mehaničkih oštećenja, zbog viška đubrenja azotom, zalijevanja tla, opekotina od sunca, nepravilne rezidbe, infekcije bolestima (na primjer, monilioza ) ili napada štetočina, uključujući glodavce (dabrove , miševi, zečevi itd.).

Pročitajte: Arboricidi – Sredstva za uništavanje drveća većeg prečnika, panjeva i šiblja!

Svaka pukotina je otvorena rana koju treba zacijeliti. Bez toga, drvo će početi polako gubiti snagu i može se osušiti. Ako pukotina prolazi kroz cijelo deblo, zauzima veliku površinu debla ili je drvo već oslabilo od prisustva više pukotina, morat će se posjeći, jer liječenje vjerojatno neće biti uspješno.

pukotina na deblu

3. Postoje otvorene rane na drvetu

Drveće s teškim oštećenjem debla i grana brzo gube sposobnost da daju plodove, a također postaju privlačne štetočinama. Otvorene rane mogu biti uzrokovane:

  • neizlječive bolesti
  • greške tokom rezidbe ili kalemljenja;
  • mehanički uticaj mašine, alata itd.

U rijetkim slučajevima, drvo može biti oštećeno udarom groma ili jakim vjetrom.

oštećeno stablo

4. Kora otpada sa drveta, otpadaju grane, lišće i nezreli plodovi

Slični znakovi ukazuju na nedostatak hranjivih tvari zbog oštećenja korijenovog sistema. To takođe može biti znak trovanja herbicidima. Ako je lezija masivna, vrijedi kontaktirati stručnjake.

5. Drvo je počelo truliti

Nepravilna sadnja, blizina podzemnih voda, bolesti, štetočine i neizbježna starost biljke glavni su uzroci truleži drveća. Pojavljuju se otekline na deblu i granama, drvo ispod kore truli, uočavaju se trula područja. Na vama je da li ćete spasiti takvo drvo.

6. Drvo je jako oštećeno od štetočina

Crvi, potkornjaci, termiti i drugi insekti opasni su po vitalnost opstanak drveća. Ako je biljka gotovo potpuno pogođena insektima, bolje je posjeći je. I svakako pregledajte susjedne primjerke, možda su i oni zahvaćeni.

šupljine na stablu

7. Drvo je zadobilo ozljedu korijena

Takva pojava može se pojaviti tokom građevinskih ili pejzažnih radova. Ništa manje štete ne nanose insekti (larve bube), koji se hrane korijenjem. Mlade sadnice ponekad pate od napada krtica .

Pogođeno stablo će početi oblijevati i malo je vjerovatno da će moći davati plodove, a gotovo je nemoguće vratiti korijenov sistem. Ostaje samo posjeći umiruće drvo.

8. Drvo je mrtvo ili umire

Ovdje je sve jasno: mrtva osušena stabla se moraju posjeći.

Znakovi koji ukazuju da se starost biljke bliži kraju:

  • nema rasta;
  • polovina grana u krošnji je suva;
  • zgnječeno i jako opalo lišće;
  • ispod kore nema živog tkiva;
  • vrh drveta je počeo da se suši.

9. Drvo je prestalo da daje plodove

Možda bi ovaj razlog trebao biti na prvom mjestu, ali smo ga ipak stavili na deveto. Nedostatak plodova je ozbiljan problem, ali često rješiv. Osim toga, ne uzgajaju se sva stabla zbog prinosa. Ako drvo izgleda zdravo, nije opasno za građevine, i ako vam se jako sviđa, ne morate ga sjeći. Ako se zbog nedostatka plodova kategorički prestao uklapati u plan vašeg vrta, oprostite se od njega.

10. Bolesno drvo se ne može izliječiti.

Da li već nekoliko godina bezuspješno pokušavate izliječiti drvo od krastavosti ili pjegavosti? Ne vidite efekat redovnih tretmana i sanitarnih procedura? Možda je dijagnoza pogrešna i pogriješili ste s liječenjem. Ili biljka više nije mlada i ne može se nositi s bolešću čak ni uz vašu pomoć. Ne zaboravite da oboljelo drvo može zaraziti zdravo, pa ga vrijedi posjeći i iščupati iz korijena.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI