Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiZova u borbi protiv KRTICE!

Zova u borbi protiv KRTICE!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kažu da je borba krtica i čovjeka – rovovska. Najefikasniji način je otjerati krticu sa imanja, ali je nevolja što ona ne voli napuštati teritorij koji je odabrala. Borba se tako svodi na nadigravanje i male trikove.

U potrazi za hranom (glistama, larvama, insektima), krtice kopaju tunele u zemljištu tokom cijele godine. Često se desi da te tunele koriste samo jednom. Ali opet, postavlja se pitanje da li su krtice zaista štetne?

ZAPRATI FACEBOOK AGROSAVJET

Uništavanje krtica nije uvijek neophodno, budući da one ne jedu biljke. Ali, njihovi tuneli mogu stvarati probleme, jer kopajući tunele u zemlji krtice izbacuju veliku količinu zemljišta na površinu i tako štete nanose korjenovom sistemu. I na taj način uništavaju rast biljaka.  Krtice su, sa druge strane korisne, jer smanjuju štetočine u zemljištu i vrše aeraciju zemljišta.

Zova je još jedan preparat koji pomaže kod uklanjanja krtica. U plastičnu posudu stavite listove zove, dodajte vodu i ostavite 3-4 dana na suncu. Procijedite i razredite sa vodom,odnos 1:5. Zalijte vodom zemljište nekoliko puta i krtica će nestati.

Činjenica je i to da krtica manje naseljava obradiva zemljišta, jer rastresito zemljište krticama nije interesantno. Zato redovno obrađujte zemljišta, sijte i sadite.

Savremena tehnologija u borbi protiv krtica

Solarni rastjerivač je uređaj koji na ekološki način suzbija krtice. On na svakih 30 sekundi emitira u svim pravcima valove koji izazivaju vibracije. A one uznemiravaju krtice i tjeraju ih da napuste područje. Površina djelovanja jednog vala je oko 650 kvadratnih metara navodi portal agroklub.ba

Izvor: AgroSavjet

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI