Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoŽivotni vijek i proizvodnja jaja koka nosilja: Sve što trebate znati

Životni vijek i proizvodnja jaja koka nosilja: Sve što trebate znati

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Koke nosilje su rase kokoši koje su uzgajane zbog svoje sposobnosti polaganja jaja. One su postale popularne u industrijskoj proizvodnji jaja zbog svoje visoke proizvodnje jaja i relativno niske cijene održavanja. Međutim, koke nosilje su takođe vrlo popularne i u malim ruralnim zajednicama širom svijeta, gdje se uzgajaju kao domaće životinje i omogućuju svježa jaja za vlastitu upotrebu ili za prodaju na lokalnom tržištu.

Koke nosilje su obično manje od ostalih rasa kokoši, a njihov izgled može varirati ovisno o rasi. Uobičajeno, koke nosilje imaju kratke, široke tijela, te pljosnate, crvene ili smeđe glave. One su vrlo prilagodljive i mogu se uzgajati u različitim uslovima, od slobodnog uzgoja na otvorenom do uzgoja u zatvorenom prostoru.

Pročitajte: Savjeti za povećanje nosivosti koka nosilja tokom zime

Uz pravilnu njegu i ishranu, koke nosilje mogu proizvesti velike količine jaja tokom svog života. Međutim, kao i kod bilo koje druge domaće životinje, potrebna je odgovarajuća briga kako bi se osiguralo da koke nosilje budu zdrave i sretne.

Životni vijek koka nosilja obično varira ovisno o različitim čimbenicima poput genetike, prehrane, okoline i njege. Uobičajeno, kokoši počinju polagati jaja u dobi od oko 5-6 mjeseci i mogu nastaviti polagati jaja sljedećih 12-18 mjeseci, nakon čega njihov nivo proizvodnje jaja počinje opadati.

Uopšteno, koke nosilje polažu najviše jaja tokom prvih nekoliko mjeseci nakon što počnu polagati, nakon čega njihova proizvodnja jaja počinje postupno opadati. Kada koka nosilja dostigne starost od oko 2 godine, njezina proizvodnja jaja će se obično smanjiti na manje od 80 posto njezine maksimalne proizvodnje. Uz pravilnu njegu i hranidbu, koka nosilja može živjeti od 5 do 10 godina. Međutim, u komercijalnoj proizvodnji, kokoši se obično zamijene nakon što su oko 18 mjeseci starije jer njihova proizvodnja jaja opada.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI