Subota, 21 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiZEMLJA IZ KRTIČNJAKA - Da li je dobara za prizvodnju rasada?

ZEMLJA IZ KRTIČNJAKA – Da li je dobara za prizvodnju rasada?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Među poljoprivrednim proizvođačima često se vodi rasprava o tome da li je moguće koristiti zemlju koju krtice iznesu na površinu za uzgoj rasada? 

Nasipi rastresitog tla iznad prolaza krtica često prekrivaju bašte i voćnjake, livade i pašnjake. A što je tlo plodnije, to je više krtičnjaka na njemu, jer ove životinje žive tamo gdje ima mnogo crva, a zemlja je bogata humusom. Primamljivo je ovu krtičinu zemlju skupiti s ovih humki i pripremiti za buduće sadnice. Ali da li je to moguće učiniti? Hajde da to vidimo.

Kako živi krtica i šta jede

Krtice su sisari mesožderi koji se nalaze svuda osim u područjima sa visokim nivoom podzemnih voda. Krtice jedu ogromnu količinu glista, puževa, mrava, žičara i larvi majskih buba. Krtica se hrani gotovo neprekidno i jede približno istu količinu žive hrane dnevno koliko je sama teška.

Snažne prednje šape krtice su pogodne za kopanje. U potrazi za hranom, ova životinja polaže dugačke višeslojne lavirintne prolaze, koji se nalaze na dubini od 5 do 60 cm. Što je plodni sloj tanji, to će prolazi biti pri površniji i duži. Takvi se “hodnici” protežu stotinama metara i služe kao zamke za beskičmenjake u tlu. Odnosno, što je više crva u tlu, to će životinja manje morati kopati da bi dobila hranu za sebe.

Napomena:

Krtica ne grize korijenje biljaka ali kao rezultat njenog kopanja korijenje mnogih usijeva može postati ogoljeno i osušiti se!

Da li i kako koristiti krtičnjak?

Krtičnjak, kao i svaka baštenska zemlja ili busen se ne koristi za uzgoj rasada u čistom obliku, jer je najčešće prilično gusta. Obično se takvo tlo miješa sa humusom od lišća , kompostom , tresetom, pijeskom itd. Poželjno je da krtičnjaci ne čine više od 30% vaše mješavine tla.

krtična zemlja
Foto: ogorod.ru

Ne zaboravite da se svo zemljište koje sami sakupite mora dezinfikovati (na primjer, popariti u mikrovalnoj pećnici ili proliti kipućom vodom) kako biste se riješili sjemena korova, štetočina, patogenih gljivica i bakterija. Nakon dezinfekcije i miješanja tla, potrebno ga je proliti otopinom biološkog proizvoda koji sadrži žive korisne mikroorganizme zemljišta.

Uglavnom , ako imate dovoljno komposta, biohumusa , treseta i humusa od listova, možete potpuno bez krtičnjaka. Uostalom, njegov sastav je nepredvidiv i može biti apsolutno bilo šta. Stoga je ponekad bolje ne dirati krtičnjake.

Naravno, krtice nisu najpoželjniji gosti u vrtovima i voćnjacima: životinje kvare travnjak i uništavaju crve – naše glavne pomagače. Stoga je u svakom slučaju bolje da nemate krtičnjak u svojoj bašti, a ako je pak tu evo kako da se riješitie krtica na prirodan način. Pročitajtje na linku ispod:

Kako se riješiti krtice u dvorištu i bašti

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

višnje

Preradom do bolje zarade od višanja, mogu da se iskoriste i...

Beogradska porodica Simić, koja se primarno ne bavi poljoprivredom, ima poljoprivredno gazdinstvo u Feketiću i voćnjak višanja sorte „Prima“. Jelena i Vladan, uz dva...