Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijesti“ZDRAVLJE NA PRVOM MJESTU”- Inspekcija kontroliše meso i mliječne proizvode

“ZDRAVLJE NA PRVOM MJESTU”- Inspekcija kontroliše meso i mliječne proizvode

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

BANJALUKA – Banjalučka Gradska inspekcija intenziviraće kontrole prodaje mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih proizvoda, te prodaju sladoleda sa automata i vitrina, rečeno je Srni u banjalučkom Odjeljenju za inspekcijske poslove.

Iz ovog odjeljenja naglašavaju da je zdravlje stanovništva na prvom mjestu, pogotovo u vrijeme još aktuelne epidemije, te da inspektori na terenu preduzimaju sve mjere kako bi građani dobili zdravstveno ispravne namirnice.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove u Banjaluci Janko Kecman rekao je da kontroli podliježu sve namirnice životinjskog porijekla, odnosno meso i proizvodi od mesa, mlijeko i proizvodi od mlijeka, jaja i proizvodi od jaja, riba, med i slično.

“Planirana je i kontrola i uzorkovanje sezonskog voća i povrća. Ukoliko analize pokažu da neki proizvod ne zadovoljava bilo koji kriterijum zdravstvene ispravnosti, nadležni inspektor odmah sprovodi mjere ponovne kontrole i uzorkovanje, te druge mjere propisane zakonom”, rekao je Kecman.

Kecman je naglasio da svi potrošači koji kupuju namirnice i uoče neku nepravilnost, mogu da se obrate veterinarskom inspektoru na licu mjesta, odnosno na gradskoj tržnici.

Kada je riječ o prometu sladoleda iz automata i vitrina, u narednom periodu kontrole će biti pojačane, a neće izostati ni kontrola pripreme gotovih jela, s obzirom na period visoke dnevne temperature vazduha.

“Sve poslovne subjekte u kojima se vrši prizvodnja i promet hrane redovno kontrolišemo. Tome smo dodali i kontrole sprovođenja propisanih mjera u vezi sa epidemijom virusa korona”, izjavio je Kecman.

On je napomenuo da je gradska inspekcija svjesna težine situacije u kojoj se nalaze domaći privrednici, te da inspektori nastoje da djeluju preventivno i da prvo upozoravaju, a tek onda, ukoliko ne bude reakcije, izriču kaznene mjere.

Izvor: nezavisne.com

PROČITAJTE:

Plavi krompir – Pravo nutritivno bogatstvo

Besplatno navodnjavanje za nove sisteme u Trebinju i Ljubinju – RS u julu dobija pravilnik o korišćenju sistema za navodnjavanje

Vrganj – Sakupljanje, zarada i ljekovitost

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI