Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaZdravi čaj od plodova kleke

Zdravi čaj od plodova kleke

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Da biste napravili čaj od plodova kleke potrebna je 1 kašičica dobro zgnječenih plodova za 1 šolju čaja.

Čaj se ostavi 5 do 10 minuta poriven, zatim se procijedi i pije 1 do 2 šolje dnevno. Kod želudčanih i crijevnih oboljenja i kod šećerne bolesti čaj se pije nezaslađen. Kod oboljenja organa za disanje, da bi se pojačala otpornost organizma i za poboljšanje razmene materija, može se dodati 1 kašičica meda u topao čaj, a može se zasladiti i šećerom.

Za šta je sve dobra i ko je ne smije koristiti

Izuzetno cijenjena u narodnoj medicini, prepoznatljiva po karakterističnom mirisu balzama, kleka (juniperus communis) se od davnina koristila za liječenje zaraznih bolesti. Rasprostranjena od Arktika do tropske Afrike, zavisno od toga gdje raste može biti patuljasta, ali i da dosegne visinu od više metara. Sreće se krševitim i na kraškim terenima.

SVI DIJELOVI SU LJEKOVITI, A NAROČITO AROMATIČNI I GORKOSLADUNJAVI PLODOVI KOJI SE SKUPLJAJU OD JESENI DO ZIME

Suše se na prozračnom mjestu, rasprostrti u tankom sloju uz često prevrtanje lopaticom. Isti postupak primjenjuje se i za sušenje prethodno sitno isjeckanih iglica i vrškova grančica. Osušeni dijelovi čuvaju se na suvom mjestu.

U LJEKOVITOM SMISLU KLEKA SE POTVRDILA KAO IZVRSTAN DIURETIK, ALI I PROTIV NAZEBA, KAŠLJA, ASTME, ŽELUČANIH BOLESTI, ZNOJENJA, PA ČAK I GONOREJE

Posjeduje i baktericidna svojstva, zbog čega se koristi za liječenje infektivnih bolesti pluća. Zahvaljujući dijuretičkim svojstvima regulira rad bubrega i pospješuje izbacivanje mokraće, stimulira rad probavnih organa, a koristi se i za liječenje upalnih procesa želuca i crijeva. Protiv glavobolje treba samo izdrobiti plodove kleke i previti ih na čelo.

Kleka služi i za proizvodnju istoimene rakije koja se, osim za piće, koristi i za pripremu obloga u slučaju nazeba i reumatizma. Eterično ulje posebno je cijenjeno, jer u malim dozama olakšava iskašljavanje, a primjenjuje se i za inhalaciju disajnih organa. Zbog toga što duboko prodire u kožu, upotrebljava se u liječenju reumatskih bolesti. Posebno je djelotvorno za oboljele zglobove.

Plod u zavidnim količinama sadrži i smole, tanin, vosak, organske kiseline i njihove soli. Posjeduje i brojne minerale, a posebno kalcijum, kalijum, mangan, sumpor. U sto grama mladih izdanaka kleke nalazi čak 97 miligrama vitamina C.

Ipak, kleku treba koristiti obazrivo, jer pretjerana upotreba može dovesti do oštećenja bubrega. Osobama s osjetljivim bubrezimane ne preporučuje se ni čaj, ni drugi pripravci od kleke, jer prisutan terpentin može izazvati iritacije i zapaljenje ovih organa. Upozorenje vrijedi i za trudnice budući da ova biljka može dovesti do kontrakcija maternice.

SIRUP  KLEKE

SIRUP za poboljšanje apetita pravi se tako što se pola kilograma klekinja kratko prokuva u tri litre vode. Zatim se zgnječe i još jednom prokuvaju uz dodavanje vode po potrebi. Dobijena smjesa se procijedi kroz sito i ostavi da se ohladi. Da bi se dobio sirup, po želji treba dodati med. Sirup zatim sipati u tegle i držati zatvoreno. Za poboljšanje apetita, djeci treba davati kašičicu sirupa tri puta dnevno, a odraslima se preporučuju po dvije kašičice.

Prirodni lijekovi na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ukoliko imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI