Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetZASADI DRVO, ZASADI SVOJ KISEONIK: Sadnica je zlato

ZASADI DRVO, ZASADI SVOJ KISEONIK: Sadnica je zlato

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pravilno sađenje ključno je za opstanak biljke i nastanak nove šume, te je uputstvo za to dragocjeno.

Sadnica je, kažu stručnjaci, zlato, a stvaranje šume izuzetno ozbiljan i odgovoran posao koji je ujedno i najskuplja investicija u proizvodnji drveta.

VAĐENJE SADNICA

Vađenje se obavlja ašovom ili plugom, uz oprez da se ne ošteti korijenov sistem. Najbolje je kada je vlažno vrijeme, bez vjetra, pred sadnju. Ako je sunčano i toplo, vaditi ih rano ujutro ili od 16 časova.

TRANSPORT

Sadnice što prije transportovati iz rasadnika do mjesta sadnje, uz zaštitu od isušivanja i premrzavanja i korijen u vlažnoj sredini. U rasadniku se prave snopovi od najmanje 20-50 komada za odrasle sadnice lišćara do najviše 100 za slabo odrasle sadnice četinara.

TRAPLJENJE

Trapi se na terenu za sadnju tako što se iskopa rov dubine kolika je i dužina korijena. Duž glatke i zakošene strane rasporediti sadnice u tankom sloju. Natrpati zemlju iskopanu iz paralelnog jarka do korijenovog vrata, pa sve zaliti. Kontejnerske sadnice se ne trape, već slažu na mjestima zaštićenim od sunca i vjetra. Tresetni tanpon, u kom je koren, zaliva se kantom s rešetkom.

PRIPREMA ZA SADNJU

Sadnice iz trapa vaditi neposredno pred sadnju, odstraniti sve što je oštećeno. Oštrijim sječivom podrezati korijenje četinara ako je duže od 20 do 25 cm. Prije raznošenja spremiti u posudama kašu od humusne zemlje, može se dodati i stajsko đubrivo. A prije sadnje sadnica iz kontejnera, u tamponu treba da ostane samo jedna. Kontejner potopiti u bure sa stajaćom vodom prije raznošenja.

RAZNOŠENJE SADNICA PO TERENU

Korijen ne smije biti izložen suncu i vjetru jer najtanje žile osetljivih četinarskih sadnica mogu da se osuše za 3-5 minuta. Za raznošenje koristiti plastične kofe ili korpe, i torbe od nepromočivog platna. Sadnice se ne smijeju nositi bez vlažne mahovine ili zemljane kaše.

SADNJA

Ukloniti prejake korovske vegetacije i djelimično do potpuno obraditi zemljište. Sadi se 2.000-2.500 sadnica po hektaru, razmak između njih je 2-2,5 m, a najčešće se primijenjuje sadnja sa slobodnim korijenovim sistemom u iskopane jame, ručno.

KOPANJE JAMA

Odstraniti travnati pokrivač u promeru 50 x 50 cm, tako da se s busenom odbaci što manje zemlje. Iskopati kružne jame od 30-40 cm u prečniku i u dubini. Bolja zemlja se odlaže sa donje strane jame, a iskopano kamenje, dijelovi žila i nekvalitetna zemlja se vade. Kamenom se može podziđivati sa donje strane jame na nagnutom terenu. Za sadnice iz kontejnera kopa se manja jama.

SADNJA KLASIČNIH SADNICA

Uzeti sadnicu za korijenov vrat i spustiti u jamu. Plitka rupa se produbljuje, a duboka zatrpava do potrebne dubine. U jamu se vrati malo zemlje, napravi manja humka i na nju stavi koren tako da mu vrat bude 1-2 cm ispod nivoa terena. Potom se žile zasipaju iskopanom zemljom, sabijajući je ovlaš prstima. Popunjena jama taba se nogama, a sadnica se drži prstima i sasvim lagano povlači naviše. Ako se jama prije sadnje zatrpa šumskom prostirkom ili sasječenim korovom, sadnica će se laganim povlačenjem iščupati. Potom se oko sadnice obezbeđuje vlaga, tako što se naopako postavlja iskopani busen. Na strmom terenu gornji deo jame zatrpati manje od donjeg kako bi se zadržalo više vlage.

SADNJA SADNICA IZ KONTEJNERA

Kopaju se manje jame jer je manji korijenov sistem. Sadnice u „nisula rolnama“ se navlaže, razmota se rolna, nožem se reže supstrat sa sadnicom, koja se sadi u jamice dubine kolika i je širina rolne.

OBUKA RADNIKA

Obuku radnika sprovesti prilikom raspodjele sadnica na mjestu pogodnom za to, a ako to nije moguće, na samom terenu.

Izvor: NG

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI