Ponedjeljak, 20 Septembra, 2021
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaZamrzavanje ovih namirnica je odličan način da ih sačuvate i poboljšate kvalitet

Zamrzavanje ovih namirnica je odličan način da ih sačuvate i poboljšate kvalitet

Zamrzavanje je jedan od najjednostavnijih načina kojim se mogu dugoročno sačuvati namirnice. Treba imati na umu postupak pripremanja namirnica za zamrzavanje da  bi se postigao željeni efekat.

Postupak pripreme za zamrzavanje je sljedeći:

 • Ohladaiti vrele namirnice na sobnu temperaturu prije zamrzavanja
 • Ponovno zamrzavanje nije poželjno. Nikada ne zamrzavajte namirnice koje su prethodno bile odmrznute
 • Namirnice moraju biti skroz zamotane u foliju ili da se nalaze u posudama koje ne propuštaju vazduh
 • Zamrznite namirnice za koje ste sigurni da su ispravne. Zamrzavanje ne ubija bakterije nego ih samo uspavljuje
 • Organizujte namirnice tako što ćete im odrediti namjensku policu, takođe, od značaja je označiti koja namirnica je u kojem pakovanju
 • Počnite sa postupkom zamrzavanja tako što ćete prvo primjeniti malu negativnu temperaturu koja će ,vremenom, ići dublje u minus
 • Zamrznuto voće i povrće može da stoji do godinu dana, živinsko meso od šest do devet mjeseci, riba od tri do šest mjeseci i mljeveno meso od tri do četiri mjeseca.

Pročitajte: Znate li kako se zamrzavaju borovnice i koliko se dugo tako mogu čuvati?

Sada pošto smo istakli neke osnovne smjernice, možemo preći na spisak namirnica.

Namirnice su:

 • Kukuruz u klipu može da odstoji do godinu dana kada se zamrzne. Ukoliko ga nabavite u svježem stanju spakujte ga u vreće zajedno sa komušinom i svilom. Nakon odmrzavanja klipovi će biti svježi i moći će da se kuvaju. Ova metoda čuvanja je savršena za mlad kukuruz, kokičar i šećerac.
 • Bijeli luk se može zamrzavati ceo ili u čenovima. Neophodno je zamrznuti ga u ulju da bi se spriječila pojava botulina. Zamrznut, može da odstoji nekoliko mjeseci s tim da je neophodno ostaviti 1 – 1,5 cm lufta u posudi u kojoj se zamrzava jer će doći do širenja ulja u kome se bijeli luk nalazi.
 • Crni luk se treba oljuštiti, isjeckati i ubaciti u činiju ili kesu. Nije neophodno ništa više uraditi sem čekanja sljedećeg roštilja na kome će se pojesti.
 • Avokado se zamrzava tako što se pretvori u pire i doda se malo limunade. Limunada će spriječiti pojavu braon boje koja nastaje usled dugog stajanja.
 • Svježe pečurke treba isjeći na sitne komade i složiti na tacnice da bi se izbjeglo međusobno lepljenje i formiranje velikih grudvi.
  Kuvane pečurke treba prethodno ohladaiti na sobnu temperaturu i, dalje, postupiti isto kao sa svježim.

Pročitajte: Kako sačuvati paradajz za zimu – Da li je koristan zamrznuti paradajz?

 • Svježa jaja se mogu zamrzavati ali ne na očekivan način. Ukoliko se zamrzavaju zajedno sa ljuskom bjelanac se širiti što dovodi do pucanja ljuske i prolivanja sadržaja po zamrzivaču. Da bi se to izbjeglo jaja treba zamrzavati u plastičnim posudama za pravljenje ledenih kocki, obmotati posudu folijom i tako zamrznuti. Tako zamrznuta jaja mogu da stoje do šest meseci.
  Ukoliko zamrzavate samo žumanac onda je neophodno dodati tri prsta soli da bi se spriječilo pretvaranje žumanca u gel. Kod umućenih žumanaca dodaje se jedna ipo supena kašika šećera na četiri žumanca.

Zaključak

Ovaj spisak uključuje namirnice koje se mogu naći u većini domaćinstava na našem području. Naravno, postoje još mnoge namirnice koje treba zamrzavati i koje se zamrzavaju. Sa ovim spiskom povećavamo broj proizvoda koji se mogu staviti u vašu rashladnu komoru tako da možete da se častite van sezone ili u posebnim prilikama.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Zaštitni pojasevi u organskoj proizvodnji

Ove radove u bašti u septembru ne preskačite, ključni su za...

Posadite i dvogodišnje biljke, karanfile i maćuhice. Vrijeme je i za presađivanje zimzelenih biljnih vrsta pa tako možete presaditi juniperuse, cedar i smreke. Iako trenutno...