Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeZakopajte malo ovoga na dno saksije kad sadite biljke i vidjećete čudo...

Zakopajte malo ovoga na dno saksije kad sadite biljke i vidjećete čudo već za dan-dva

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Baštovanske tajne uvijek su dobrodošle, pa evo još jedne zbog koje će vam biljke rasti i cvjetati kao nikad prije.

Ako ste početnik u baštovanstvu, možda ne znate koliko su jaja korisna za biljke. Sadrže kalcijum, kao i tragove drugih elemenata, uključujući magnezijum i fosfor, te su zato izvanredna za dodavanje hranljivih materija u tlo i kompost.

Sve što je potrebno da učinite jeste da stavite malo zemlje u posudu i položite sirovo jaje na vrh. Zatim pospite još malo zemlje po vrhu i zakopajte sjeme biljke po vašem izboru. Nakon nekog vremena jaje će početi da se razgrađuje ​​i djelovaće kao prirodno đubrivo.

Ali, ako ne želite da koristite cijelo jaje, ne morate. Umjesto cijelog jajeta možete koristiti i ljuske, koje su takođe bogate kalcijumom, kiseonikom i fosfornom kiselinom – svim esencijalnim materijama koje podstiču rast biljaka.

Već za dan-dva videćete dobrobiti i vaša će biljka izgledati ljepše i zdravije, a vama više neće padati na pamet kupovina skupih vještačkih đubriva – poručuju baštovani.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI