Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaZahvaljujući kćerki pokrenula privatni biznis

Zahvaljujući kćerki pokrenula privatni biznis

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

 Za bilo kakvu ideju privrednog razvoja u Bosanskom Petrovcu slučajni prolaznik bi uvijek vezivao šumska bogatstva i drvnu industriju. Međutim, priča Mirjane Brajdić govori suprotno.

Animacija ljudi
Mirjana sa suprugom i kćerkom živi u Bjelaju, selu u petrovačkoj opštini, a upravo je kćerka Mihalea “glavni krivac” za posao kojim se trenutno bave. Naime, kćerka Mirela je na školovanju u Sarajevu, a Mihalea, koja je boravila na Malti, pronašla je tamo investitora s kojim su pokrenuli kompaniju B-Oils, koja u fokusu ima proizvodnju eteričnih ulja.

– U Novi Sad sam otišla 1988. godine i da mi je neko tada rekao da ću se vratiti u Bjelaj dvije decenije kasnije, ne bih vjerovala. Ali evo me tu. Iako sam po zanimanju drvni tehničar, davno sam čitala i učila o eteričnim uljima i razmišljala o njihovoj proizvodnji i, evo, sudbina me je vratila u Petrovac, kraj koji ima najviše sunčanih dana u bivšoj Jugoslaviji, čist zrak, nadmorsku visinu, sve neophodno za uzgoj ljekovitog bilja, kazala nam je Mirjana.

Nakon što je investitor osigurao sredstva za ključna ulaganja, danas B-Oils ima spremnu halu s potrebnom mehanizacijom za obradu i dobijanje eteričnih ulja.

– Mihaela nas je spojila s investitorom Paulom Camillerijem s Malte, koji je osigurao osnovna sredstva za pokretanje posla. Sve je počelo u oktobru 2015, a već u 2016. godini smo krenuli u izgradnju objekta. Izgradili smo objekat, nabavili smo vakuum-sušaru i liniju za hladno cijeđenje ulja, a paralelno s tim, osigurali smo dodatnu opremu. Kroz Udruženje Koviljača realizirali smo edukacije i animirali ljude da se počnu baviti sakupljanjem ljekovitog bilja, ali i plantažnim uzgojem. Popularnost tog posla već raste, ljudima trebaju samo uputa i kvalitetna edukacija, istakla je Brajdić, dodajući kako oni trenutno rade na stvaranju uslova za pokretanje proizvodnje, uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta i IFAD-a.

Baza
Mladima koji razmišljaju o pokretanju posla u malim lokalnim zajednicama širom zemlje poručila je da je najbolja baza za biznis-plan pogledati “šta imaju oko sebe i čime raspolažu”.

Izvor: Oslobodjenje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI