Utorak, 19 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaZa pušače, ali i sve ostale: Voće koje pomaže kod hroničnih oboljenja...

Za pušače, ali i sve ostale: Voće koje pomaže kod hroničnih oboljenja pluća

Čak su i pušači koji su redovno konzumirali jabuke i kruške, postali otporniji na hronični bronhitis. I neke druge biljne materije koje se posebno nalaze u jabukama i kruškama od velikog su značaja.

Voće i povrće je, kao što je već dobro poznato, veoma zdravo i štiti organizam od mnogih bolesti. Ali jabuke i kruške imaju i prednost kod hroničnih oboljenja pluća ukoliko se uporede sa drugim vrstama voća, zaključili su istraživači sa Nacionalnog instituta za zdravlje u Bilthovenu u Holandiji.

Oni pretpostavljaju da bi sekundarne biljne materije koje su sadržane u ovim plodovima, katehine, mogle da budu odgovorne za to. Tačno 14 000 osoba koje je tim stručnjaka posmatrao i koji su jeli jabuke, manje su oboljevali od magarećeg kašlja i oštećenja disajnih organa od ostalih.

Sami katehini, koji se, na primjer, nalaze i u čaju i štite srce i krvne sudove od oboljenja, nemaju to pozitivno dejstvo kod plućnih oboljenja.

PROČITAJTE:
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

judino drvo

Judino drvo – Cvjetovi rastu i iz stabla

Ovo drvo ste sigurno viđali po parkovima. Glavna karakteristika ovog listopadnog drveta jeste kauliflorija, prekrasni cvjetovi ovog drveta se ne javljaju samo na njegovim tankim...
DUNJA

Zamrzavanje dunje