Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiZA 8 MARAKA MIRNA SAVJEST

ZA 8 MARAKA MIRNA SAVJEST

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pripremanje svinjskog mesa za sušenje u Semberiji se tradicionalno obavlja tokom novembra i decembra. Međutim, zbog visokih temperatura za ovo doba godine svinjokolj je kasnio.

Procjenjuje se da je tek 30 odsto domaćinstava završilo ovaj posao, ali se očekuje da će ga snijeg i zahlađenje ubrzati.

Ohrabrujuća je činjenica da nije zabilježen nijedan slučaj oboljelih od trihineloze. Ranijih godina, najviše svinja oboljelih od trihineloze registrovano je u Semberiji, a posljednjih godina broj zaraženih životinja u ovom dijelu Srpske znatno je smanjen.

Higijena u oborima, deratizacija i stručno uništavanje oboljelih životinja dali su rezultate.

Nikola Aleksić iz semberskog sela Golo Brdo kaže da kontroliše svako prase i svinju koju zakolje.

– Ma nije skup pregled. Ne daj bože kakve bolesti, čovjek sebi ne bi mogao oprostiti – kaže ovaj domaćin.

Kontrolu treba da rade isključivo stručne osobe u veterinarskim stanicama.

Posljednjih godina koristi se metod digestije, jer je sigurniji, a pošto je metoda kontrole ista, obavljaju je sve veterinarske stanice u Bijeljini po istoj cijeni, od 8 maraka.

Veterinari savjetuju obaveznu kontrolu svinjskog mesa bez obzira na to da li je svinja iz vlastitog uzgoja ili kupljena na pijaci.

Upozoravaju da svaka životinja koja je usmrćena mora biti pregledana jer se, naglašavaju, trihinela pojavljuje bez obzira da li su sve svinje bile zajedno ili se pojavila u komšiluku, da li su iste starosti.

Kontrola zakonom obavezna

Iako do sada bijeljinskoj veterinarskoj inspekciji nije prijavljen nijedan slučaj oboljelih životinja, veterinari su na oprezu, jer je svinjokolj tek počeo.

Budući da je prema njihovoj procijeni tek 30 odsto domaćinstava ovo obavilo, potpunije podatke će imati krajem mjeseca.

Kontrola mesa na trihinelu zakonom je obavezna i za konjsko meso i divlje svinje, ali ne i za ovce. Sušenje ovčijeg mesa i priprema tzv. “stelje”  rasprostranjenija je u planinskim krajevima.

Izvor: Srpska info

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI