Četvrtak, 27 Januara, 2022
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaVrijeme je za SUVO VOĆE - Koliko je zapravo zdravo?

Vrijeme je za SUVO VOĆE – Koliko je zapravo zdravo?

Voće i povrće su važan dio ishrane, nekome je ovo rutina, a nekome je pak neophodan trud kako bi ove namirnice uključili u ishranu.

Suvo voće bi ovde moglo da pomogne. Slatko je i može neobavezno da se gricka u brojnim situacijama.

Da li je suvo voće zdravo?

Odgovor je da. Bolje jesti voće u bilo kom obliku nego ga ne konzumirati. Takođe, pošto se sušeno voće kondenzuje po težini, ono obezbjeđuje oko 3,5 puta više vlakana i hranljivih materija – objašnjava doktor Shapiro za Real Simple.

Suvo voće je veoma bogat izvor vlakana, kao i antioksidanata, posebno polifenola.

Pročitajte: Suvo grožđe je puno kalijuma i magnezijuma

– Budući da je suvo voće koncentrisano (voda je uklonjena), dolazi u malim, gustim pakovanjima koja su veoma bogata šećerom i kalorijama. Pa bi ipak trebalo da pripazimo na količinu jer može da dovede do povećanog unosa šećera i kalorija.

Ističe se da je najvažniji korak pri kupovini čitanje etiketa hranljivih sastojaka i spiskova ostalih sastojaka, jer mnogo suvog voća sadrži dodane šećere u obliku sokova, sirupa ili čak kristalizovanog šećera.

Pročitajte: Ukusni namaz od suvog i jezgrastog voća /RECEPT/

Najzdraviji način konzumiranja suvog voća

– Preporučujem da se obroci ograniče na jednu porciju, isjeckate veće komade sušenog voća i pomiješate sa orašastim plodovima – preporučuje Shapiro.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

plastenici

RANO POVRĆE U PLASTENICIMA – U Batkoviću počela sjetva rasada

Semberski povrtari koji proizvode rano povrće u plastenicima, počeli su sjetvu rasada. Rani kupus već je pikiran, počela je sjetva paprike, a početkom februara...