Utorak, 16 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaVrijeme je za SUVO VOĆE - Koliko je zapravo zdravo?

Vrijeme je za SUVO VOĆE – Koliko je zapravo zdravo?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Voće i povrće su važan dio ishrane, nekome je ovo rutina, a nekome je pak neophodan trud kako bi ove namirnice uključili u ishranu.

Suvo voće bi ovde moglo da pomogne. Slatko je i može neobavezno da se gricka u brojnim situacijama.

Da li je suvo voće zdravo?

Odgovor je da. Bolje jesti voće u bilo kom obliku nego ga ne konzumirati. Takođe, pošto se sušeno voće kondenzuje po težini, ono obezbjeđuje oko 3,5 puta više vlakana i hranljivih materija – objašnjava doktor Shapiro za Real Simple.

Suvo voće je veoma bogat izvor vlakana, kao i antioksidanata, posebno polifenola.

Pročitajte: Suvo grožđe je puno kalijuma i magnezijuma

– Budući da je suvo voće koncentrisano (voda je uklonjena), dolazi u malim, gustim pakovanjima koja su veoma bogata šećerom i kalorijama. Pa bi ipak trebalo da pripazimo na količinu jer može da dovede do povećanog unosa šećera i kalorija.

Ističe se da je najvažniji korak pri kupovini čitanje etiketa hranljivih sastojaka i spiskova ostalih sastojaka, jer mnogo suvog voća sadrži dodane šećere u obliku sokova, sirupa ili čak kristalizovanog šećera.

Pročitajte: Ukusni namaz od suvog i jezgrastog voća /RECEPT/

Najzdraviji način konzumiranja suvog voća

– Preporučujem da se obroci ograniče na jednu porciju, isjeckate veće komade sušenog voća i pomiješate sa orašastim plodovima – preporučuje Shapiro.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Rana proizvodnja paradajza

3 trika koja će vam olakšati kupovinu paradajza

Paradajz je omiljeno povrće na ljetnoj trpezi. Salata od paradajza sa crnim lukom, čuvena grčka salata, sok od paradajza, sos od paradajza samo su...