Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiVOĆARE BRINE ŠTO NEMA DOVOLjNO BERAČA

VOĆARE BRINE ŠTO NEMA DOVOLjNO BERAČA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U Republici Srpskoj ova sezona za voćare bila je dobra i sa boljim kvalitetom voća od prethodne godineU Republici Srpskoj ova sezona za voćare bila je dobra i sa boljim kvalitetom voća od prethodne godine, iako je tokom godine bilo dosta perioda sa lošim vremenskim uslovima, istakao je načelnik Odelenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva u vodoprivrede Republike Srpske Saša Lalić.

Lalić je danas sa direktorom Uprave ze zaštitu bilja BiH Goranom Perkovićem posetio voćnjake Mladena Đurđevića u Kijevcima i kompanije “Agroipeks” Nikole Vukelića u Jablanici na području Gradiške, radi kontrole ispunjavanja obaveza ovih proizvođači koji izvoze na rusko i ostala strana tržišta.

On je rekao da je resorno ministarstvo i ove godine za voćare obezbedilo podsticaje za podizanje zasada, postavljenje protivgradne mreže i kupovinu boks-paleta, te premije za proizvedeno i prodato voće. – Ove godine data je i podrška za kupovinu poljoprivredne mehanizacije, koja je odobrena za sve poljoprivrednke koji su podnijeli zahteve, dodao je Lalić.

On je naveo da Republika Srpska godišnje, na oko 3.000 hektara zasada, proizvodi od 120.000 do 130.000 tona jabuke, te da je za proizvođače veoma važno tržište Ruske Federacije na koje je prošle godine izvezeno oko 23.000 tona voća.

Lalić je naveo da u Republici Srpskoj ima osam registrovanih izvoznika i oko 80 proizvođača koji izvoze voće na rusko tržiše, te da je cilj da se obezbedi izvoz i na druga tržišta susednih zemalja i Evrope.

Perkovića je istakao da su zabrane izvoza voća na tržište Ruske Federacije bile veoma štetne za domaće voćare, te da je, u dogovoru sa ruskom fitosanitarnom službom, odlučeno da se ove godine uradi detaljan popis količina proizvedenih jabuka koje su spremne za izvoz u Rusiju.

– Osnovni cilj je da se izvši preliminarna procena ovogodišnjeg roda jabuke u Republici Srpskoj i BiH. Na terenu smo se uverili da ove godine imamo voćnjake sa rekordnim rodom jabuka, ali i onih koji imaju niži prinos od prosečnog. Evidentno je da je kvalitet voća ove godine mnogo bolji nego lani, naveo je Perković.

On je dodao da su danas u posetu voćarima na području Gradiške trebalo da dođu i predstavnici Ambasada Ruske Federacije BiH, ali da nisu bili u mogućnosti zbog ranije preuzetih obaveza.

Perković je za petak, 4. oktobar, najavio sastanak sa predstavnicima ruske Ambasade u Upravi za zaštitu zdravlja BiH, gde će se razgovarati o izvozu voća u Rusiju.

On je zaključio da voćari, koje su danas posetili, ispunjavaju sve uslove za izvoz jabuka na rusko tržište.

Proizvođač voća iz Kijevaca Mladen Đurđević rekao je da se voćarstvom bavi 19 godina, da trenutno pod zasadom ima 12 hektara jabuke i da planira da proširi proizvodnju na još tri hektara.

-Ove godine rod je dobar, prosek je oko 65 tona po hekataru, očekujemo da će biti ukupno oko 750 tona jabuke, naveo je Đurđević.

Đurđević je dodao da za plasman jabuke ima obezbeđeno domaće tržište, te da su u pregovorima sa Rusima da bi izašli na njihovo tržište.

Vlasnik kompanije “Agroipeks” Nikola Vukelić iz Jablanice rekao je da je preduzeće pre stečaja imalo pod zasadom 150 hekatara, a da je od preuzimanja zasađeno novih 350 hetara, za period od 12 godina.

On je naveo da se oko 70 odsto roda plasira na rusko tržište, a da se ostalih 30 odsto plasira na evropsko i domaće tržište.- Osnovni problem je radna snaga i svake godine imamo sve manje berača, bojimo se da će nam rod ostati na grani, dodao je Vukelić.

Izvor:Večernje novsti

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI