Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiVlada USK u ovoj godini izdvaja značajnija sredstva za poljoprivrednike

Vlada USK u ovoj godini izdvaja značajnija sredstva za poljoprivrednike

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Unsko-sanskog kantona (USK) Sulejman Kulenović na današnjem je sastanku s predstavnicima kantonalnih udruženja poljoprivrednika najavio izdvajanje značajnijih poticajnih sredstava u odnosu na prethodne godine.

-U Nacrtu budžeta smo planirali značajnija sredstava za poljoprivredu, ili bolje reći direktno za primarne poljoprivredne proizvođače. Tako bismo u 2020. godini za poljoprivredu trebali izdvojiti više od pet miliona KM – rekao je ministar Kulenović.

Istakao je i kako bi svi poticaji za proteklu godinu trebali biti isplaćeni kroz narednih mjesec ili dva.

-Još u prošloj godini smo isplatili sve za proizvođače mlijeka, te nešto više od 50 posto za proizvođače jagodičastog voća. Mislim da ćemo do kraja februara uspjeti isplatiti sve, odnosno očistiti 2019. godinu – dodao je kantonalni ministar poljoprivrede Sulejman Kulenović.

Poljoprivrednici su još jednom ukazali na određene probleme s kojima se suočavaju, a posebno su apostrofirali nedostatak radne snage.

-Poticaji Kantonalne vlade nisu problem, tu smo mogu tako reći našli zajednički jezik. Međutim, danas smo razgovarali o određenim infrastrukturnim projektima, konkretno rješavanju građevinskih dozvola, uređenja prilaza farmama i nabavci neophodne mehanizacije. O tome smo prinuđeni ozbiljno razgovarati, jer se suočavamo s velikim problemom nedostatka radne snage, uslijed odlaska mladih iz BiH – kaže predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa u USK Ermina Veladžića.

Iz Kantonalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva potvrđeno je kako je u prošloj godini proizvodnja mlijeka smanjena za milion i po litara, kao i da je primijećeno evidentno smanjenje broja mliječnih grla.

Zbog svega navedenog je i planirano značajno povećanje izdvajanja budžetskih sredstava, a naročito će se pažnja obratiti na proizvođače mlijeka.

Izvor: Biznis.ba

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI