Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiVještačke brane krive za poplave u Semberiji - mještani Popova najavljuju proteste

Vještačke brane krive za poplave u Semberiji – mještani Popova najavljuju proteste

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mještani Popova kod Bijeljine strahuju od novih poplava, a sve zbog vještačkih brana koje su izgrađene na rijeci Drini u njihovom selu. Iz tog se razloga u četvrtak, 16. maja okupilo njih tridesetak tražeći od nadležnih da uklone brane, kako bi se spriječilo novo plavljenje i zadržavanje vode na ovom području. Ukoliko se to ne učini i ovaj se problem trajno ne riješi, najavljuju proteste.

Naime, kako piše Srpska Info, mještani Popova tvrde i da je izgradnjom Pavlovića puta presječen prirodni tok rijeke Drine, zbog čega su sela Popovi, Amajlije, Dijelovi i Dvorovi potopljena 2010. i 2014. godine. Svaka jača kiša kod njih budi novi strah od poplave.

U 2014. poplavljeno više od 250 kuća

Član Savjeta mjesne zajednice Popovi Velimir Zekić podsjeća da je samo 2014. godine, u ovom semberskom selu, bilo poplavljeno više od 250 kuća te da je šteta, koju je vodena stihija napravila procijenjena na više od pet miliona maraka.

Bili smo prepušteni sami sebi. Voda je bila 25 dana u selu, nije mogla da se povuče. Kome god smo se obraćali, ostajalo je na praznim obećanjima. Tek kada nas je voda poplavila, put je djelimično prokopan i tako omogućeno vodi da otekne. Imam kartu iz 1976. godine u kojoj se vidi vodotok, na kojem su sada napravljene dvije brane. Jedna je Pavlovića put, a druga je na privatnoj parceli koju je vlasnik nasuo kako bi zatrpao tu depresiju“, kaže Zekić.

Njegov sumještanin Miroslav Erić kaže da su najveći problem šljunkare na Drini usljed kojih se na silu mijenja vodotok. “Vodu niko ukrotio nije. Ove brane samo pogoršavaju stanje. Sa druge strane imaćemo i ekološku katastrofu ukoliko se to ne spriječi“, kaže ovaj mještanin Popova.

Zabrinutost ne krije ni Žarko Pavlović.

Postoji alternativa?

Godinama tražimo da se na Pavlovića putu napravi propust, jer Drina ne može da protiče kuda ona vijekovima teče. Godine 1968. godine bilo je mnogo više vode, ali ni jedna kuća nije poplavljena. Pisali smo nadležnim inspekcijama, Gradskoj upravi, JU “Vode Srpske”, ali niko ništa nije preduzeo. Postoje alternativna rješenja, poput izgradnje malih mostova, eventualne rekonstrukcije postojećeg mosta, odnosno, proširenje i povećanje broja polja ispod mosta kako bi se propustila veća količina vode. Ali to mora reći struka, a ne mi“, zaključuje Pavlović.

U Civilnoj zaštiti Grada Bijeljina kažu da su upoznati sa problemom mještana Popova te da, iako to nije u njihovoj nadležnosti, poslali su stručnjake da pokušaju da identifikuju problem kako bi mogli da inicijative mještana upute na one čija je to odgovornost. “Mi ne gradimo vodoprivredne objekte, niti možemo nešto preduzeti na sprečavanju poplava, ali možemo blagovremeno reagovati kako bismo zaštitili stanovništvo i imovinu“, kaže Radomir Marjanović, načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu Grada Bijeljina.

U “Vodama Srpske” nisu komentirali ovu situaciju.

Mještani najavljuju proteste

Mještani semberskih sela Popovi, Amajlije, Dijelovi i Dvorovi već su ranije tražili da se ispita uticaj Pavlović puta i Pavlovića mosta na rijeku Drinu te da analize uticaja ovih infrastrukturnih objekata budu što prije urađene i dostavljene gradu Bijeljina.

Samo tako bi krizni štab i Civilna zaštita mogli da preduzmu mjere i spriječe buduće plavljenje ovog područja” tvrde mještani koji upozoravaju da nadležni i nakon svega ne shvataju opasnost od ponovnog izlivanja Drine i bježe od odgovonosti, a nadležnost za stare vodotokove prebacuju jedni na druge.

Najavljuju da će istrajati u namjeri da zaštite svoja domaćinstva i oranice.

Pomoć će tražiti i od nadležnih ministarstava, poljoprivrede i saobraćaja. Traže i sastanak sa predstavnicima Civilne zaštite. Ukoliko na njihove zahtjeve nadležni ostanu njemi, najavljuju proteste. Blokirat će put, a pravdu tražiti pred nadležnim sudskim instancama.

Izvor: AgroKlub

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI