Subota, 22 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoVelike padavine dovele do polijeganja ozimih usjeva?

Velike padavine dovele do polijeganja ozimih usjeva?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kod ozimih žitarica, došlo je do polijeganja, što je svakako nepoželjna pojava u periodu kada se očekuje početak žetve za oko dvije nedjelje. Sigurno je da će žetva na navedenim parcelama biti otežana i može dovesti do većih gubitaka zrna.

Početkom mjeseca, šećerna repa koja je otporna na nedostatak vlage odolijevala je vremenskim neprilikama. U tom periodu, prema mišljenju poljoprivrednih proizvođača i stručnjaka, ostalim ratarskim usjevima nedostajalo je minimalno 50 litara kiše po kvadratnom metru. Međutim, u pojedinim područjima vrlo lako može doći do suprotnog problema.

Po običaju, pljuskovi su bili većeg ili manjeg intenziteta širom regiona, navodi Suzana Nešković, stručnjak za ratarstvo.

Pojava bujica ugrožava ozime strnjine

Prevelika količina atmosferskih padavina u kratkom vremenskom periodu, dovela je do pojave manjih ili većih bujica na poljoprivrednim površinama, ali i do ležanja vode na nižim kotama. Ovakva situacija otežava i ugrožava dalji razvoj ratarskih biljaka, posebno ozima strna žita, ali naravno i jare okopavine.

Kod ozimih usjeva, došlo je do polijeganja, što je svakako nepoželjna pojava u periodu kada se očekuje početak žetve za oko dvije nedjelje. Sigurno je da će žetva na navedenim parcelama biti otežana i može dovesti do većih gubitaka zrna.

Kod jarih okopavina, mjestimično se susreću oštećenja na usjevima. Parcele sa kojih se voda nije povukla, u narednim danima trebalo bi redovno obilaziti kao i preduzimati sve neophodne, raspoložive mjere za odvođenje suvišne vode.

Suvišak vode može dovesti do gušenja žita

Suvišna voda dovodi do rasplinjavanja zemljišta i poremećaja vodno-zračnog režima. Dužim trajanjem može dovesti do gušenja biljaka zbog nedostatka kisika, posebno što padavine nisu prestale ni tokom narednih dana, objašnjava Nešković.

Ležanje vode utiče na dalji nastavak normalnog metabolizma, rasta i razvoja koji mogu biti prekinuti jer nema usvajanja hranjiva. Duži ‘boravak’ u vodi može dovesti i do gušenja usjeva.

Ručno prokopavanje kanala umjesto mehanizacije

S obzirom na prekomjernu vlažnost tla, ne preporučuje se ulazak mehanizacijom. Suvišna voda se odvodi prokopavanjem kanala ručno. Ukoliko je bilo znatno manje padavina i ležanje vode je sporadično, u skladu sa stanjem tla, može se koristiti jednobrazni plug kojim bi se išlo ka najnižim tačkama parcele ili prema već postojećim kanalima za odvodnjavanje.

Za jare usjeve je neohodno pratiti i preduzeti sve mjere zaštite ukoliko je došlo do mehaničkih oštećenja gajenih biljaka, zaključuje stručnjak za ratarstvo.

Izvor: agroklub.ba

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI