Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeUz ovaj trik sobno cvijeće brzo će se oporaviti i biti bujno

Uz ovaj trik sobno cvijeće brzo će se oporaviti i biti bujno

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

​Prije nego što je krenulo hladnije vrijeme, većina domaćica je sobno cvijeće držala na terasi ili u dvorištu. Veća količina svjetlosti i prirodna vlaga prijali su različitim vrstama sobnog bilja – od onog koje odlikuju samo zeleni listovi do onog koje ima i cvijet.

Ali, kako su zbog hladnijeg vremena domaćice saksijama promijenile stanište i unijele ih u dom, tako su mnoge od njih ustanovile da im se cvijeće “ućutalo”, tj. da je prestalo da raste. Ovo se posebno odnosi na sobno bilje poput đavoljeg bršljana, orhideja, dracene, bromelije i zelenog ljiljana, u narodu poznatog još i pod nazivom “pauk biljka”.

Svim navedenim biljkama zajedničko je da vole toplotu, vlagu i malo više svjetlosti. Da bi lijepo rasle i napredovale, “probudite” ih tako što ćete ih odnijeti u kupatilo i postaviti bliže prozoru.

Pročitajte: Fikus je osjetljiv na hladno vrijeme – Evo kako da ga održite tokom zime

Sve navedene biljke izuzev zelenog ljiljana zalivajte uobičajeno; “pauk biljka” može da preživi i dvije nedjelje bez da joj dodate kap vode u zemlju ili podložak saksije.

Vlaga koja se stvara u kupatilu prilikom tuširanja ili kupanja “prevariće” biljke kao da su u tropskom okruženju, pa će se vrlo brzo oporaviti i početi da rastu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI