Petak, 23 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoUvezli rekordnu količinu banana u 2019. godini

Uvezli rekordnu količinu banana u 2019. godini

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U Ukrajini je u prošloj godini uvezeno 270.000-275.000 tona banana što je za 8 do 9% više u odnosu na 2018. godinu.

Banane su toliko često voće na našim trpezama da ih gotovo doživljavamo kao domaće. No, potrošači za njima ne gube zanimanje, dapače. Tako je Ukrajina u 2019. godini uvezla rekordnu količinu banana, sa rastom od 8 do 9% u odnosu na prethodnu, 2018. godinu, dosegnuvši 270.000-275.000 tona, navedeno je u priopćenju Ukrajinske udruge proizvođača voća i povrća.

Prema ovom udruženju, u prošloj je godini svaki ukrajinski državljanin u prosjeku konzumirao više od 6 kg banana.

Zanimljivo je da je veličina ukrajinskog tržišta banana veća od vrijednosti tržišta jabuka.

Pored banana, u porastu je i uvoz drugog tropskog voća u tu zemlju. Na popisu su mandarine, narandže, limun, grejp, kaki, kivi, avokado, ananas, mango i druge.

U izvješću udruga tvrdi kako u ovim kretnjama važnu ulogu igra jačanje grivne, ukrajinske valute, a u odnosu prema dolaru i euru. Uvoz tropskog voća je zanimljiv supermarketima, odnosno novim generacijama potrošača koji traže nove okuse i žele isprobati nove, egzotične proizvode, navodi ukrinform.es.

Podsjetimo, banane su popularne i u Njemačkoj.

Druge su na listi omiljenog voća, odmah poslije jabuka, a svaki građanin Njemačke godišnje pojede 12,4 kg banana, dakle duplo više nego u Ukrajini.

A s obzirom na klimatske promjene i povećanje temperature, ne bi bilo neobično da ovo tropsko voće bude uzgajano i na našim prostorima.

Izvor: Agroklub.ba

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI