Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiUsijani telefoni za besplatno sjeme

Usijani telefoni za besplatno sjeme

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

BANJALUKA – Širom Srpske vlada ogromno interesovanje poljoprivrednih proizvođača za besplatne sjemenske pakete, kojih je obezbijeđeno 9.000, ali i za plavi dizel, za koji je odobren podsticaj od 0,60 KM po litru.

Nadležni su nam potvrdili da su linije doslovno usijane, odnosno da imaju ogroman broj poziva zainteresovanih zemljoradnika.

O kakvom je interesovanju riječ, svjedoči i podatak da su iz banjalučkog Centra za razvoj poljoprivrede i sela pozvali sugrađane da za prijave za besplatne sjemenske pakete, uz brojeve telefona, koriste i elektronsku poštu.

“Apelujemo na građane da imaju strpljenja, jer su zbog velikog broja poziva naše telefonske linije preopterećene. Do sada smo primili oko 200 prijava i ima još prostora za 250 prijava”, saopštili su juče iz ovog centra.

Napomenuli su da prijave primaju do sutra.

“Jedan paket za sadnju sadrži vještačko đubrivo, sjemena i rasad osnovnih povrtarskih kultura. Brojevi telefona Centra putem kojih se zainteresovani mogu prijaviti su: 051/433-623, 051/433-622, 051-433-621 i 051/433-636, a mail adresa je info@crusbl.org”, saopštili su iz ovog centra.

Da je interesovanje za regresirano gorivo te besplatne sjemenske pakete i te kako veliko, potvrdili su za “Nezavisne” i u Područnoj jedinici Sokolac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi. U toku je, kažu, sastavljanje spiskova za sjemenske pakete, što rade lokalne zajednice.

“Recimo, prema informacijama koje nam stižu iz Novog Goražda, gdje će pakete dobiti 100 korisnika, interesovanje je takvo da bi se moglo podijeliti još toliko paketa. Telefoni u opštinama stalno zvone, linije su se usijale”, rekli su nam u Područnoj jedinici Sokolac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi i dodali da podjednako veliko interesovanje vlada i za plavi dizel.

Vrijedne ruke semberskih poljoprivrednika takođe su spremne da zasiju velike površine. Počela je podjela plavog dizela, za koji ne manjka interesa, baš kao ni za besplatne sjemenske pakete.

Izdavanje zahtjeva za regresirano gorivo na području Bijeljine juče je počelo.

I ovdje je, kao i u ostalim dijelovima Srpske, za plavi dizel, ali i za besplatno sjeme veliko interesovanje.

“Što se tiče sjemenskih paketa, mogu vam reći i da ih je bilo više, bili bi podijeljeni”, rekao je za “Nezavisne” Dragan Zarić, rukovodilac Područne jedinice Bijeljina Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Agrarni fond u Bijeljini uveo je i telefonsku liniju 055/206-984 za povezivanje proizvođača i kupaca poljoprivrednih proizvoda iz Semberije.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Micić rekao je da će ova linija biti otvorena radnim danima od sedam do 15 časova, dok su na snazi mjere zbog virusa korona.

Poljoprivrednici su, podsjetimo, ranije najavili da će ovog proljeća zasijati veće površine nego ranijih godina.

Izvor: Nezavisne novine

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI