Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiUPOZORENJE: Očekuju nas periodi s izuzetno zagađenim vazduhom, koji može imati negativne...

UPOZORENJE: Očekuju nas periodi s izuzetno zagađenim vazduhom, koji može imati negativne efekte na zdravlje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Stanovnici Federacije BiH ove zime mogu očekivati duže ili kraće epizode sa izuzetno zagađenim vazduhom koje mogu imati negativne efekte na ljudsko zdravlje, privredne, saobraćajne i druge aktivnosti, rečeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Ističu da su institucije na kantonalnim i opštinskim nivoima dužne da u slučaju povećanih koncentracija zagađujućih materija poduzimaju mjere za njihovo smanjenje i smanjenje negativnih efekata zagađenja.

Iz FHMZ BiH kažu da su stabilni meteorološki uslovi u protekle dvije sedmice uvjetovali nagomilavanje štetnih materija u vazduh emitovanih iz industrijskih postrojenja, domaćinstava i saobraćaja što je rezultovalo postepenim porastom koncentracija zagađujućih materija u vazduhu.

Dodali su da su danas blago niže vrijednosti koncentracija u odnosu na prosjeke za prethodni dan, ali da se u toku dana može očekivati njihov daljnji porast.

– Značajnija promjena stanja se može očekivati od utorka uveče uslovljena destabilizacijom atmosfere praćene slabim vjetrom i padavinama – rekli su.

Na pojedinim mjernim mjestima (Zenica, Sarajevo, Ilijaš) kvalitativna ocjena vazduha je nezdrav, dok je na većini drugih mjernih mjesta nezdrav za osjetljive grupe stanovništva.

Ističu da su propisane granične vrijednosti za „finu prašinu“ (PM10, >50ug/m3/24h) u nedjelju prekoračene u: Zenici (100-120ug/m3), Ilijašu (124 ug/m3), Sarajevu (54-110 ug/m3) i Goraždu (60ug/m3).

Visoke koncentracije prašine manje od 2.5 mikrometara (PM2.5) su registrovane na mjernim mjestima u Lukavcu (97ug/m3), ali i na drugim mjernim mjestima gdje se vrše mjerenja (Sarajevo, Goražde).

Izvor: SrpskaInfo

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI